Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, ανακύκλωση πλοίων στο επίκεντρο της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών

Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, ανακύκλωση πλοίων στο επίκεντρο της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών

98
Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, ανακύκλωση πλοίων στο επίκεντρο της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, τo 2016 αναμένεται να είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά με δύο θέματα να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: την κλιματική αλλαγή και την προσφυγική κρίση. Βέβαια, όπως τονίζει η Ένωση το μεν θέμα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ζήτημα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε περιφερειακό επίπεδο από τα ίδια τα κράτη μέλη της Ένωσης. Όμως, πέραν αυτών των δύο ζητημάτων η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ορισμένα σύνθετα θέματα, όπως είναι η ανακύκλωση των πλοίων, οι θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, καθώς και θέματα διεθνούς εμπορίου.
Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής οι Δανοί Εφοπλιστές σημειώνουν ότι η φιλόδοξη συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι, η επονομαζόμενη και COP21, επισκιάζεται από το γεγονός ότι ο ναυτιλιακός κλάδος τέθηκε εκτός των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, κάτι για το οποίο η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών πίεσε σκληρά αλλά εν τέλει δε μπόρεσε να πείσει για την ορθότητα των θέσεών της. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται από την Ένωση, πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως λυπηρή, που υποχρεώνει σε κάθε περίπτωση να ληφθούν μέτρα σε περιφερειακό, πλέον, επίπεδο, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοβουλίου της.
Για την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών μία εξαιρετική ευκαιρία και αφορμή για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το ζήτημα από την Ε.Ε. είναι η επικείμενη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της Ένωσης (EU emissions trading system – EU ETS). Οι Δανοί εφοπλιστές υποστηρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απολύτως σε θέση να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ως προς το ζήτημα των εκπομπών ρύπων. Αλλά από την άλλη τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το Ε.Κ. δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί πλήρως το ζήτημα με δεδομένο ότι οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ένας τόσο παγκοσμιοποιημένος τομέας που απαιτείται όχι μία περιφερειακή αλλά μία παγκόσμια ναυτιλιακή συμφωνία ως προς το ζήτημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση της η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών είναι και η φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2015, περί συγκρότησης μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Η τελευταία, όταν ξεκινήσει η δράση της, θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη – μέλη, ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από αυτά να λαμβάνουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων, ενώ θα διαθέτει και δικαίωμα παρέμβασης. Τα κράτη – μέλη θα μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων καθώς και ταχέων συνοριακών επεμβάσεων, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, κατά την διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, θα πρέπει οι ηγέτες της Ε.Ε. να έχουν αποφασίσει σχετικά με τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, όπως αναφέρθηκε ρητώς στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για την πρόταση περί συγκρότησης της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, καθώς εδώ και δύο χρόνια προχωρούσε σε συνεχείς εκκλήσεις για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού συντονισμού των κρατών μελών της Ε.Ε. σε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν έρευνα και διάσωση στις ευρωπαϊκές θάλασσες και ακτές.
Το τρίτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σοβαρά την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών είναι αυτό της ανακύκλωσης των πλοίων, με δεδομένο ότι μέσα στο 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη Λευκή Λίστα των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάλυση πλοίων υπό ευρωπαϊκές σημαίες. Βέβαια, όπως επισημαίνει η Ένωση, τα σχέδια της Επιτροπής ίσως αποδειχθούν άκρως φιλόδοξα. Κατά την άποψη των μελών της Ένωσης, είτε η Λίστα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα ανεβάσει τον πήχη σε διεθνές επίπεδο, επιβραβεύοντας τα ναυπηγεία που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για να είναι συμβατές οι εγκαταστάσεις τους με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και τους αυστηρούς διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, είτε θα αποδειχθεί εντελώς άχρηστη λόγω της έλλειψης ρεαλισμού καθώς στη Λίστα θα ενταχθούν ελάχιστα ναυπηγεία χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. που ανταποκρίνονται στα αυστηρά διεθνή κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών τονίζει ότι η όποια απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AP MOLLER-MAERSK/HO EDITORIAL USE ONLY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.