Υψηλή επικινδυνότητα για ναυτικούς και πλοία στην ανατολική Λιβύη

Υψηλή επικινδυνότητα για ναυτικούς και πλοία στην ανατολική Λιβύη

187
Υψηλή επικινδυνότητα για ναυτικούς και πλοία στην ανατολική Λιβύη

Οι τελευταίες επιθέσεις κατά των λιμένων της Λιβύης από δυνάμεις προσφιλείς στο ισλαμικό κράτος (IS) είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά μήκος όλης της λιβυκής ακτογραμμής σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Dryad Maritime. Οι φιλοδοξίες των προσκείμενων ομάδων στο IS στη Λιβύη, παραμένουν στοχευόμενες στις θαλάσσιες οδούς και στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η παραπάνω πρόθεση για έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των λιμένων θα επεκταθεί και σε ένοπλες επιθέσεις προς σκάφη στην ανοικτή θάλασσα, κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας.
Η παραπάνω ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μετά από την επίθεση του λιμένα της Zueitina την Κυριακή 9 Ιανουαρίου αλλά και των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστήσει της χώρας
Οι επιδρομές των δυνάμεων στο λιμάνι του Ρας Λανούφ αναζωπυρώνουν την πεποίθηση των ειδικών ότι ο κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα στα ανατολικά της Σύρτης είναι πλέον υψηλός. Πλοία και ναυτικοί στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων Ras Lanuf, As Sidr και Zueitina μπορούν να αποτελέσουν στόχαστρο για τις δυνάμεις του IS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.