Ο Καναδάς διεκδικεί επέκταση της κυριαρχίας του στην Αρκτική

Ο Καναδάς διεκδικεί επέκταση της κυριαρχίας του στην Αρκτική

108
Ο Καναδάς διεκδικεί επέκταση της κυριαρχίας του στην Αρκτική

Ο Καναδάς και η Σουηδία υπέγραψαν μία συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να ενισχύσει τις αξιώσεις της κυβέρνησης του Καναδά σε μία μεγάλη περιοχή της Αρκτικής, που εκτείνεται πέραν των φυσικών συνόρων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο βόρειες χώρες υπέγραψαν στα μέσα του Δεκεμβρίου μία νέα πενταετούς διάρκειας συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας στην Αρκτική, που φέρει τον τίτλο «Arctic science cooperation agreement». Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας έλαβε χώρα στην Στοκχόλμη με την παρουσία του Καναδού υπουργού υπεύθυνου για θέματα επιστημών Kristy Duncan και του Bjorn Dahlback, που είναι ο επικεφαλής της σουηδικής γραμματείας έρευνας σε Αρκτική και Ανταρκτική.
Πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας είναι να δημιουργηθεί ένα στενότερο πλαίσιο συνεργασίας για θέματα που αφορούν στην περιοχή της Αρκτικής, όπως η ανάπτυξη νέων τύπων αλιείας καθώς και διαμόρφωση νέων περιβαλλοντικών κανονισμών και κανονισμών ναυσιπλοΐας προσαρμοσμένων στο ευαίσθητο θαλάσσιο και χερσαίο οικοσύστημα της περιοχής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STEFAN HENDRIKS / ALRED WEGENER INSTITUTE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.