Η Νορβηγία προχωρά σε ενίσχυση των οικονομικών της σχέσεων με τη Σρι...

Η Νορβηγία προχωρά σε ενίσχυση των οικονομικών της σχέσεων με τη Σρι Λάνκα

67
Η Νορβηγία προχωρά σε ενίσχυση των οικονομικών της σχέσεων με τη Σρι Λάνκα

Η Νορβηγία υποσχέθηκε να παράσχει τεχνική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, ώστε να μπορέσει η τελευταία να προβεί σε αξιολόγηση των αλιευτικών αποθεμάτων της. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Børge Brende, μετά τη συνάντησή του στο Κότε, την πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, με τον Σιναλέζο ομόλογό του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει την Σρι Λάνκα σε ζητήματα αλιευτικής πολιτικής παρέχοντάς της ένα ειδικό ερευνητικό σκάφος.
Σε αυτήν την δήλωση προέβη αρχές του Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Børge Brende, μετά τη συνάντησή του στο Όσλο με τον Σιναλέζο ομόλογό του, Mangala Samaraweera.
Όμως, πέραν του ζητήματος των αλιευτικών αποθεμάτων οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, ενώ συμφωνία υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες και για διερεύνηση των δυνατοτήτων για επέκταση των νορβηγικών επενδύσεων στη Σρι Λάνκα, είτε μέσω επενδύσεων χαρτοφυλακίου είτε μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ως προς το ζήτημα των επενδύσεων στη Σρι Λάνκα, ο Brende δήλωσε με έμφαση ότι η χώρα του βλέπει πολλές και αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους και ότι η κυβέρνηση του Σιναλέζου πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe μπορεί να υπολογίζει στην επενδυτική στήριξη της νορβηγικής κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη Νορβηγού υπουργού Εξωτερικών στη Σρι Λάνκα έλαβε χώρα πριν από σχεδόν έντεκα χρόνια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/M.A.PUSHPA KUMARA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.