Σε απόγνωση η ναυτιλία της Κίνας

Σε απόγνωση η ναυτιλία της Κίνας

877
Σε απόγνωση η ναυτιλία της Κίνας

Δυσοίωνο παραμένει το κλίμα για τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα στην Κίνα. Το γενικότερο κλίμα στην Ασία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε επενδυτές και επιχειρηματίες στη Σαγκάη, στο Νταλιάν και στο Γκουανγκζού. Η δύσκολη αγορά στα Dry και στα Containers πιθανόν να οδηγήσει σε νέο κύμα πτωχεύσεων τις κινεζικές εταιρείες που είχαν μέχρι πρόσφατα αποτελέσει κίνδυνο- απειλή για τις παραδοσιακές ναυτιλιακές της Δύσης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Shanghai International Shipping Institute (SISI) περισσότερο από το 60% των 50 ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία ξηρού φορτίου χύδην και οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ζημίες ενώ σχεδόν 40% των εταιρειών αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά και μακροχρόνια προβλήματα ρευστότητας.
Επίσης ένας σημαντικός αριθμός των παραπάνω κινεζικών εταιρειών έχουν φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ καθώς ο BDI συνεχίζει να καταγράφει και στο 2016 μια πολύ αδύναμη κατάσταση. Έτσι οι ιδιοκτήτες φορτηγών ξηρού φορτίου αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω οικονομικές απώλειες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κίνα ουσιαστικά πληρώνει πολύ ακριβά τον ξέφρενο ρυθμό νεοναυπηγήσεων που υποστήριξε χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό το Πεκίνο ενώ, οι περισσότερες κινεζικές εταιρείες που καταγράφουν ζημίες αλλά και τον κίνδυνο χρεοκοπίας υπήρξαν έρμαια βιαστικών ίσως και επιπόλαιων αποφάσεων που δεν αντανακλούσαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτεί ο κλάδος αλλά έναν πρόχειρο και βιαστικό καιροσκοπισμό που τελικά πληρώνει σήμερα όλη η ναυτιλιακή αγορά.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.