Συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στον λιμένα του Ρότερνταμ

Συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στον λιμένα του Ρότερνταμ

99
Συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στον λιμένα του Ρότερνταμ

Τα συνδικάτα FNV (Dutch Federation of Trade Unions) και CNV (National Federation of Christian Trade Unions in the Netherlands) έχουν κυρήξει 24ωρη απεργία στους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα του Ρότερνταμ μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν θέσει τόσο προς τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και προς την Λιμενική Αρχή του Ολλανδικού λιμένα. Η απεργία ξεκίνησε την Πέμπτη στις 15:15 και θα λήξει σήμερα νωρίς το απόγευμα.
Παρά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ των τριών μερών, καθώς τα συνδικάτα επέμεναν στην άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Μεταξύ αυτών ήταν και η παροχή διαβεβαίωσης από τις εργοδοτικές οργανώσεις και από την Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα τα συνδικάτα ζητούν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αναγκαστικές απώλειες θέσεων εργασίας μετά την εγκατάσταση νέων και εξαιρετικά αυτοματοποιημένων τερματικών στο λιμάνι. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δύο συνδικάτα, απειλούνται περίπου 800 θέσεις εργασίες επί του συνόλου των 3.600 στο λιμάνι.
Το σχέδιο για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, ονόματι Maasvlakte 2, που είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής εδώ και δεκαετίες στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών στην Ολλανδία, έχει στόχο να διπλασιαστεί η δυνατότητα μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Αλλά αυτό για τα συνδικάτα μπορεί να σηματοδοτήσει απωλήσεις περίπου 800 εργαζομένων από το σύνολο των 3.600 θέσεων εργασίας, που εργάζονται στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Βέβαια, παρά την κήρυξη της 24ωρης απεργίας συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι προσπάθειες να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών τα τρία μέρη το συντομότερο δυνατό.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου με τη διαμεσολάβηση της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, που βρίσκεται στην περιοχή του Maasvlakte, είχαν παράσχει στα συνδικάτα FNV και CNV διαβεβαιώσεις για εγγυημένη απασχόληση σε όλους τους λιμενεργάτες για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Επιπλέον είχαν προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα για αποφυγή απολύσεων στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Λιμενικής Αρχής οι εργαζόμενοι, που δεν είχαν ικανοποιηθεί με τις προτάσεις των εργοδοτών, έλαβαν απόφαση για μία απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, γεγονός που οδήγησε σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των εργοδοτών και της Λιμενικής Αρχής.
Εργοδότες και Λιμενική Αρχή είχαν θέσει στα μέσα του Δεκεμβρίου ως προαπαιτούμενο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων τη μη προκήρυξη νέας απεργίας ούτε την απειλή νέων κινητοποιήσεων από την πλευρά των εργαζομένων στον λιμένα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BAS CZERWINSKI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.