Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους λαθρεπιβάτες με προορισμό την Ισπανία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους λαθρεπιβάτες με προορισμό την Ισπανία

150
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους λαθρεπιβάτες με προορισμό την Ισπανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Skuld P&I Club, τελευταία έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός ατόμων που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εισέλθουν στα εδάφη της Ιβηρικής χερσονήσου και συγκεκριμένα στην Ισπανία.
Υπενθυμίζουμε πως ένα περιστατικό λαθρεπιβίβασης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά κόστη αλλά και επιπλοκές για το πλήρωμα και τη διαχειρίστρια εταιρεία – για αυτό και ο τοπικός ανταποκριτής του club δίνει τις ακόλουθες συμβουλές στους πλοιάρχους για την αντιμετώπιση του παραπάνω περιστατικού σε Ισπανικούς λιμένες.
Ειδικότερα, σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος λαθρεπιβάτης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πριν την είσοδο του πλοίου σε Ισπανικά χωρικά ύδατα, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ειδοποιηθούν μέσω ειδικού εγγράφου το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους τελευταίους λιμένες που προσέγγισε το πλοίο καθώς και στοιχεία που αφορούν τον λαθρεπιβάτη όπως εθνικότητα, ώρα και στίγμα εύρεσης επί του πλοίου κ.ο.κ. Μόλις το πλοίο φτάσει στον Ισπανικό λιμένα προορισμού, οι τοπικές αρχές θα επιβιβαστούν για να ελέγξουν τα στοιχεία αλλά και την κατάσταση του λαθρεπιβάτη – για αυτό και θα πρέπει οι συνθήκες κράτησης του να είναι ανθρώπινες και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Επιπλέον οι αρχές θα συστήσουν την πρόσληψη ειδικού προσωπικού ασφαλείας για τη φύλαξη του λαθρεπιβάτη κατά τη διάρκεια παραμονής στον λιμένα – αλλά η σύσταση αυτή είναι προαιρετική.
Πρέπει να σημειωθεί όμως πως σε περίπτωση που ο λαθρεπιβάτης «αποδράσει» από το πλοίο ή οι συνθήκες κράτησης του δεν θεωρηθούν πως πληρούν τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις, οι αρχές θα κινηθούν νομικά εναντίον του πλοιάρχου και ο λαθρεπιβάτης θα αποβιβαστεί άμεσα από το πλοίο.
Πως μπορεί όμως το πλοίο να ολοκληρώσει αισίως την αποβίβαση του λαθρεπιβάτη;
Στην περίπτωση που ο λαθρεπιβάτης είναι ανήλικος, αποβιβάζεται άμεσα στον πρώτο λιμένα χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για το πλοίο.
Η Ισπανία είναι γενικά μια χώρα που επιτρέπει την αποβίβαση λαθραίων επιβατών με σκοπό την επιστροφή στην χώρα προορισμού τους – αλλά προϋποθέτει πως ο λαθρεπιβάτης έχει τα ανάλογα έγγραφα μαζί του (όπως π.χ. το διαβατήριο), συνοδεύεται από εξειδικευμένο άτομο μέχρι το αεροδρόμιο και τέλος το πλοίο δεν είναι πιθανό να ξαναπροσεγγίσει στο άμεσο μέλλον τον λιμένα που επιβιβάστηκε ο λαθρεπιβάτης.
Τέλος, η τελευταία λύση είναι ο «ξαφνικός επισκέπτης» να ζητήσει πολιτικό άσυλο, όπου και θα αποβιβαστεί άμεσα από το πλοίο – πρέπει όμως να υπάρχουν λογικά αίτια πίσω από την αίτηση του.
Σε κάθε περίπτωση, το Skuld P&I Club συμβουλεύει τα μέλη του να επικοινωνήσουν άμεσα με το club στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με ανάλογο περιστατικό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.