Στο 0,2 με 0,3% ο πληθωρισμός της Γερμανίας για το 2015

Στο 0,2 με 0,3% ο πληθωρισμός της Γερμανίας για το 2015

44
Στο 0,2 με 0,3% ο πληθωρισμός της Γερμανίας για το 2015

Η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου θα έχει σαν αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στη Γερμανία να φτάσει στα επίπεδα του 2009. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα αναμένεται να παρουσιάσει και επισήμως η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία θα διαμορφωθεί για το έτος 2015 στα επίπεδα του 0,2 έως 0,3%, που σημαίνει μικρή αύξηση στις τιμές καταναλωτή. Ο κύριος λόγος που ωθεί τους τελευταίους μήνες τον πληθωρισμό της χώρας σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, είναι βεβαίως η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μία εξέλιξη που ωφελεί τους Γερμανούς καταναλωτές τόσο ως προς το κόστος αγοράς καυσίμων για την κίνηση των αυτοκινήτων τους όσο και ως προς το κόστος της οικιακής θέρμανσης. Όμως σημαντικά είναι τα οφέλη και για την γερμανική βιομηχανία, που βλέπει να μειώνεται σημαντικά το κόστος της ενέργειας.
Για το 2016 οι οικονομολόγοι αναμένουν μία πολύ μικρή αύξηση του πληθωρισμού, που την αποδίδουν κυρίως στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της χρηματοδοτώντας τις αγορές της Ευρωζώνης -και άρα και της Γερμανίας- με φθηνό χρήμα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/HOW HWEE YOUNG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.