Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση κατασκευής νέου τερματικού σταθμού στο Μπρεμερχάφεν

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση κατασκευής νέου τερματικού σταθμού στο Μπρεμερχάφεν

90
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση κατασκευής νέου τερματικού σταθμού στο Μπρεμερχάφεν

Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2015 η Αρχή Υδάτων της Βρέμης, έπειτα από σχετική έκθεση της Γερουσίας της Βρέμης, έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού στις όχθες του ποταμού Weser, λίγο έξω από το Μπρεμερχάφεν, το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 180 εκατ. ευρώ.
Η «Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland» (BUND – Ένωση για το Περιβάλλον και την Διατήρηση του Περιβάλλοντος της Γερμανίας) εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στα σχέδια κατασκευής ενός τερματικού σταθμού στον λιμένα του Μπρεμερχάφεν (ΟΤΒ). Για την BUND ο νέος τερματικός σταθμός θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα του ποταμού Weser και κυρίως στην προστατευόμενη περιοχή του Luneplate, που βρίσκεται κοντά στο Μπρεμενχάφεν.
Η BUND θεωρεί ότι η απόφαση της Αρχής Υδάτων της Βρέμης βασίστηκε στην έκθεση της Γερουσίας, η οποία παρουσιάζει δεδομένα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με κυριότερο εξ αυτών την άκρως αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού θα σηματοδοτήσει μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη για τον λιμένα αλλά και την αγορά του Μπρεμερχάφεν.
Για τον Martin Rode, τον διευθύνοντα σύμβουλο της BUND, «η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική». Η απαισιοδοξία του Rode οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών το Μπρεμερχάφεν αντιμετώπισε έντονα σημάδια οικονομικής ύφεσης, με κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, οικονομικά και περιβαλλοντικά, η BUND θεωρεί την απόφαση για κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού άκρως επιζήμια και πιστεύει ότι με την προσφυγή της στα γερμανικά δικαστήρια θα μπορέσει να πετύχει τη ματαίωση του έργου.
Στον αντίποδα η Γερουσία της Βρέμης εκφράζει την εμπιστοσύνη της στις γερμανικές δικαστικές αρχές και θεωρεί ότι το έργο είναι άκρως επωφελές για το Μπρεμερχάφεν και κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος για ματαίωση της κατασκευής του.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/INGO WAGNER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.