Γολιάθ: μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου που δε λέει να λειτουργήσει

Γολιάθ: μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου που δε λέει να λειτουργήσει

459
Γολιάθ: μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου που δε λέει να λειτουργήσει

O «Γολιάθ» είναι μία υπεράκτια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου που θα λειτουργεί από την ιταλική εταιρεία Eni, και έχει ειδικά σχεδιαστεί για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον της Θάλασσας του Μπάρεντς. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η πλατφόρμα θα άρχιζε να λειτουργεί και να παράγει πετρέλαιο το καλοκαίρι του 2015, όμως τώρα ο χρόνος έναρξης λειτουργία της πλατφόρμας έχει μετατεθεί για το νέο έτος, και σίγουρα όχι πριν από το καλοκαίρι του 2016. Αυτή η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε σημαντικότατη αύξηση του συνολικού κόστους του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας της πλατφόρμας κατά 50%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.
Ο «Γολιάθ» έχει σχεδιαστεί από μία νορβηγική εταιρεία την Sevan Marine, αλλά η κατασκευή της είχε ανατεθεί στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία της Hyundai. Ίσως αυτή η επιλογή κατασκευής της πλατφόρμας εκτός Νορβηγίας να ήταν και ο κύριος λόγος των δυσλειτουργιών της. Τουλάχιστον αυτή την άποψη εξέφρασε ο Markus Nævestad, που είναι ειδικός αναλυτής σε θέματα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου της ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Rystad Energy.
Ο Nævestad μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι όταν τα νορβηγικά ναυπηγεία πληροφορήθηκαν για την ιδιαιτέρως χαμηλή προσφορά που είχαν καταθέσει τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία για ανάληψη του έργου κατασκευής της πλατφόρμας, είχαν εκφράσει την έκπληξή τους αλλά και ανησυχίες για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή της προσφοράς. Για τον Nævestad η σημερινή εξέλιξη που θέλει την πλατφόρμα να αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους ιθύνοντες.
Από την πλευρά της η ιταλική Eni ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα του «Γολιάθ» δεν οφείλονται σε καμμία περίπτωση στην επιλογή κατασκευής της εκτός Νορβηγίας ενώ επισημαίνει ότι τα νορβηγικά ναυπηγεία δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογία για να μπορέσουν να αναλάβουν ένα τόσο σύνθετο έργο και θα χρειάζονται την ξένη τεχνογνωσία. Για την Eni τα προβλήματα της νέας πλατφόρμας οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα του όλου έργου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=yrmgE6QiSBo

 

Φωτό αρχείου: Goliat platform/Sjonnie van der Kist/flickr.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.