Το Όσλο χρηματοδοτεί καινοτόμες τεχνολογίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού...

Το Όσλο χρηματοδοτεί καινοτόμες τεχνολογίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου

109
Το Όσλο χρηματοδοτεί καινοτόμες τεχνολογίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 ένα κονδύλι 30 εκατομμυρίων κορωνών (€3,12 εκατομμύρια) για ανάπτυξη νέων τεχνολογικών καινοτομιών στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου, με στόχο αυτές να εφαρμοστούν στην περιοχή της βόρειας Νορβηγικής Θάλασσας καθώς και στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης της τεχνολογίας εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, με την ονομασία DEMO 2000. To συνολικό κόστος του οποίου αγγίζει τις 1,8 δισεκατομμύρια κορώνες (€190 εκατομμύρια) και το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πετρελαίου και Ενέργειας αλλά πλέον και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Όπως μεταδίδει το The Arctic Journal o Tord Lien, Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, δήλωσε με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τη συνεργασία των δύο υπουργείων ότι στόχος του Όσλο είναι να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου στο δύσκολο περιβάλλον των βόρειων θαλασσών της χώρας.
Με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα DEMO 2000 η κυβέρνηση της Νορβηγίας, ήδη από το 1999, έχει θέσει ως στόχο την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες αλλά και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πρόγραμμα πέραν των δύο υπουργείων της χώρας συμμετέχουν εταιρείες πετρελαίου καθώς και ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα.
Για το Όσλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδεικνύεται πλέον σε κρίσιμο παράγοντα ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου σε μία περίοδο, μάλιστα, που η τελευταία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά και της ανάγκης για βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/JARO MUNOZ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.