Το Ιράκ σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Περσικο Κόλπο

Το Ιράκ σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Περσικο Κόλπο

71
Το Ιράκ σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Περσικο Κόλπο

Η κυβέρνηση του Ιράκ αναζητά ξένα κεφάλαια, που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα του Al Faw, στον Περσικό Κόλπο, μέσω της πώλησης πακέτου μετοχών της εταιρείας που θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και λειτουργία του έργου. H απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης για αναζήτηση ξένων κεφαλαίων έρχεται ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου που έχουν περιορίσει σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να υλοποιεί αναπτυξιακά έργα.
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πολλά χρόνια με συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές. Όμως η κατασκευή του σταθμού έχει καταστεί άκρως απαραίτητη ιδίως κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ έχει κάνει ιδιαιτέρως δύσκολη έως και αδύνατη την χερσαία διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τις γειτονικές με το Ιράκ χώρες.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το συνολικό κόστος της πρώτης φάσης εκτέλεσης του έργου στον λιμένα του Al Faw ανέρχεται στο $1,4 δις. Η ιρακινή κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση μίας εταιρείας που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού, η οποία κατά 51% θα ανήκει στο ιρακινό δημόσιο και κατά 49% σε ιδιώτη, ο οποίος και θα αναλάβει το κατασκευαστικό μέρος του έργου, αλλά και τη λειτουργία του λιμένα για μία περίοδο 30-40 ετών.

Φώτο: flickr.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.