Κινήσεις ματ της Μόσχας στην ινδική χερσόνησο

Κινήσεις ματ της Μόσχας στην ινδική χερσόνησο

465
Κινήσεις ματ της Μόσχας στην ινδική χερσόνησο

Η Κρατική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Μπαγκλαντές υπέγραψε σημαντικότατη συμφωνία με τη Ρωσία την περασμένη Παρασκευή που αφορά τη δημιουργία δύο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με χωρητικότητα 1.200 μεγαβάτ το κάθε ένα. Η επένδυση, συνολικού ύψους 12.650.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τις παρούσες ενεργειακές της εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης στη Ντάκα.
Οι εργασίες θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους στην περιοχή Iswardi, 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από την Ντάκα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου επιστήμης και τεχνολογίας.
Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει έως και το 90% του συνολικού κόστους και το Μπαγκλαντές θα εξοφλήσει το σύνολο του δανείου μέσα σε 28 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της από το 2022 και η δεύτερη από το 2023. Μετά το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στην ινδική χερσόνησο στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια, αυτή τη φορά όμως με τις ευλογίες της Μόσχας, δημιουργώντας εκνευρισμό και ανησυχία στο στο Πεκίνο και στη Ουάσιγκτον. Η Μόσχα θα υποστηρίξει επίσης την κατασκευή 4 παρόμοιων εργοστάσιων τα επόμενα έτη και στην Ινδία.
Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ TOMEK MURANSKI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.