Νέες πληροφορίες για παράνομες πωλήσεις πετρελαίου από τους Τζιχαντιστές προς την Τουρκία

Νέες πληροφορίες για παράνομες πωλήσεις πετρελαίου από τους Τζιχαντιστές προς την Τουρκία

216
Νέες πληροφορίες για παράνομες πωλήσεις πετρελαίου από τους Τζιχαντιστές προς την Τουρκία

Πρόσφατα διέρρευσε μία έκθεση σχετικά με τις παράνομες πωλήσεις πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η σχετική έρευνα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της Νορβηγίας και έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν πρόσφατες πληροφορίες που θέλουν το ΙΚ να εξάγει λαθραία πετρέλαιο προς την Τουρκία, όπου και πωλείται σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές.
Συγκεκριμένα, η νορβηγική εφημερίδα Klassekampen δημοσίευσε ορισμένες λεπτομέρειες από την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων πετρελαίου και φυσικού αερίου Rystad Energy, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.
Για τη σύνταξη της έκθεσης, η οποία χρονολογείται από τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία Rystad Energy έκανε χρήση μίας δικής της βάσης δεδομένων, ενώ αξιοποίησε και πληροφόρηση προερχόμενη από τις περιοχές υπό τον έλεγχο του ΙΚ αλλά και από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η εφημερίδα «μεγάλες ποσότητες πετρελαίου έχουν παρανόμως περάσει από τα σύνορα της Τουρκίας προερχόμενες από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, αποκαλύπτει η εφημερίδα ότι «το πετρέλαιο φτάνει λαθραία στην Τουρκία με πετρελαιοφόρα οχήματα μέσω ειδικών διαδρομών στα τουρκοϊρακινά και τουρκοσυριακά σύνορα και εν συνεχεία πωλείται στην τουρκική αγορά σε σημαντικά μειωμένες τιμές, από $25 έως $45 το βαρέλι». Ως μέτρο σύγκρισης, να σημειώσουμε ότι η τιμή του μπρεντ διαπραγματεύεται στα $35 έως $55 ανά βαρέλι.
Στην έκθεση σημειώνεται με έμφαση ότι «οι παράνομες εξαγωγές πραγματοποιούνται χάρη στην παρουσία στην Τουρκία μίας καλά εδραιωμένης μαύρης αγοράς». Και η έκθεση καταλήγει λέγοντας ότι «πολλοί από τους λαθρέμπορους αλλά και τους διεφθαρμένους φύλακες των συνόρων, οι οποίοι προ ολίγων ετών βοηθούσαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της χώρας του, τώρα βοηθούν πια το Ισλαμικό Κράτος να εξάγει παρανόμως πετρέλαιο και να εισπράττει σε αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά».
Τα όσα δημοσιοποιεί η νορβηγική καθημερινή εφημερίδα Klassekampen έρχονται σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε, στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας περί παράνομης αποστολής στην Τουρκία του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου που παράγεται στα υπό το ΙΚ ελεγχόμενα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Τουρκία συναλλάσσεται παράνομα με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να αγοράζει πετρέλαιο είχε δοθεί στην δημοσιότητα από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας και βίντεο, το οποίο παρουσιάζει κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν παράνομα πετρέλαιο προς την Τουρκία να τυλίγεται στις φλόγες.
Από την πλευρά της η Άγκυρα αρνείται σε έντονο ύφος τις κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή πετρελαίου από το ΙΚ. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί και δυσφημεί την Τουρκία με αυτόν τον τρόπο., και ότι όποιος αποδείξει το αληθές των κατηγοριών εναντίον της χώρας του τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στα μέσα του Δεκέμβρη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να είναι επικερδής. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε ότι «η εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και της Τουρκίας».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.