Ο δείκτης BDI διέψευσε τους αισιόδοξους και έκλεισε στις 471 μονάδες

Ο δείκτης BDI διέψευσε τους αισιόδοξους και έκλεισε στις 471 μονάδες

168
Ο δείκτης BDI διέψευσε τους αισιόδοξους και έκλεισε στις 471 μονάδες

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Ζητούμενο παραμένει ακόμη η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης του € 1 δισ., λόγω εμπλοκής της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά όπως διαφαίνεται εντός της εβδομάδας θα δοθεί λύση και σε αυτό το θέμα αλλά ενδεχομένως με την εκταμίευση να γίνεται μαζί με το τέλος της 1ης αξιολόγησης.
Τα δύσκολα θα ξαναρχίσουν με την Νέα Χρονιά καθώς οι θεσμοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού λόγω ότι έχουν εντοπίσει τρύπα € 900 εκ. η οποία οφείλεται σε χαμηλότερης απόδοσης έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να θεσπισθούν τα εξ’ αναβολής νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό, το αγροτικό και το φορολογικό τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό αλλά εκκρεμεί η νομοθέτηση τους.
Στην προηγούμενη ανασκόπηση κάναμε αναφορά στην «ήξεις αφήξεις» ανάλυση της Deutche Bank, η οποία επέστρεψε με λίγο πιο εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για το 2016. Εκτιμά πως η Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2016 θα κυμανθεί στο 3,3% από 3,1% φέτος με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Σχετικά με το Παγκόσμιο Εμπόριο, αναφέρει πως το 2015 κινήθηκε χαμηλότερα των στόχων ωστόσο το 2016 ίσως να κινηθεί λίγο υψηλότερα. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά πως το Παγκόσμιο Εμπόριο δεν θα έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην Παγκόσμια Ανάπτυξη, λόγω ότι το 2016 οι αναδυόμενες οικονομίες θα εμφανίσουν μέτρια ανάπτυξη περίπου στο 4,4%. Συνολικά εκτιμά πως το ΑΕΠ θα μειωθεί ελαφρώς στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί οριακά και στην Ιαπωνία θα αυξηθεί από 0,7% έως 1,5%. Για την Κίνα επισημαίνει ότι έχει εισέλθει σε μια πιο σταθερή πορεία ανάπτυξης χάρη στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αναμένει να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% το 2016. Κλείνοντας αναφέρει πως τα δύσκολα προβλέψιμα στοιχεία είναι η τιμή του πετρελαίου όπου αναμένει να ομαλοποιηθεί περί των $ 55 το βαρέλι και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου όπου πιστεύει ότι το ευρώ θα πέσει κάτω από το 1 προς 1.
Στον αντίποδα, η HSBC, στην εξαμηνιαία της έκθεση, “Trade Forecast” διαπιστώνει πως οι κινήσεις απελευθέρωσης του Εμπορίου κερδίζουν έδαφος καθώς η σταθεροποίηση της Κίνας και οι ενισχυμένες επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές θα υποστηρίξουν το Παγκόσμιο Εμπόριο ενώ κάνει λόγο για κυκλική ανάκαμψη στους βασικούς κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη παρά τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές και ειδικότερα στην Κίνα και στη Βραζιλία, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας και του εμπορίου.
Σταδιακά η ανάκαμψη θα αυξήσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες και ορυκτά καύσιμα, στηρίζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του εμπορίου. Σε μία σύντομη αξιολόγηση της πορείας του εμπορίου το 2015 καταλήγει ότι το εμπόριο επιβραδύνθηκε λόγω διαφόρων παραγόντων όπως για παράδειγμα την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της Κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής και την ενίσχυση του δολαρίου.
Κλείνοντας η Fitch η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την Παγκόσμια οικονομία στο 2,6% το 2016 και 2,7% το 2017 από το χαμηλό 2,3% φέτος, εκτιμά ότι παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες οικονομίες δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία νέα ύφεση καθώς η Κίνα θα ξεπεράσει πιο ήπια την κρίση αντί να προσγειωθεί απότομα, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ καταγράφεται η ταχύτερη αύξηση της κατανάλωσης από την αρχή της κρίσης και παράλληλα η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια βελτίωσης. Μόνη εξαίρεση η Βραζιλία που το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -3,7% φέτος και -2,5% το 2016 λόγω της πτώσης στις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφέρει ότι ενδεχομένως ο δείκτης να μας επιφυλάσσει τη Χριστουγεννιάτικη έκπληξη σπάζοντας εκ νέου το χαμηλό ιστορικό ρεκόρ, όπως όπερ και εγένετο καθώς στις 16 Δεκεμβρίου έκλεισε στις 471 μονάδες και έκτοτε συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 500 μονάδες. Τελικά το 2015 αποδείχτηκε μία ιδιαίτερα αρνητική χρονιά και δυστυχώς τα απόνερα του θα επηρεάσουν αρνητικά και το 2016 καθώς όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο 1ο εξάμηνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.