Σε ελεύθερη πτώση πλέον η Σαουδική Αραβία

Σε ελεύθερη πτώση πλέον η Σαουδική Αραβία

626
Σε ελεύθερη πτώση πλέον η Σαουδική Αραβία

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Πτώση κατέγραψε ο γενικός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, Tawadul All Share Index (TASI), “πέφτοντας” σε ιστορικά χαμηλά παρόμοια με αυτά του 2012. Συγκεκριμένα ο δείκτης έκλεισε στις 6.709 μονάδες (στις 15 Δεκεμβρίου), 32% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2015 που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο με τον δείκτη να φτάνει τις 9.900 μονάδες.
Σαφώς η καθίζηση οφείλεται στην απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το brent να έχει σημειώσει συρρίκνωση 47% για το αντίστοιχο διάστημα. Η μεγαλύτερη σε αξία αγοράς μετοχή, αυτή της Saudi Basic Industries είχε απώλειες 2,9% και συνεχίζει να παρουσιάζει διαρκή μείωση.
Η Saudi Telecom, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε απώλειες της τάξης του 1,1% ενώ μουδιασμένος εμφανίστηκε και ο κλάδος του λιανεμπορίου με πτώση 4%.
Σε δηλώσεις της η National Commercial Bank of Saudi Arabia, αναφέρει πως λόγω της αστάθειας στην τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις περιστολές εξόδων στους εταιρικούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα οι δαπάνες του καταναλωτή. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εμφανίζει σχετική αδυναμία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις συναλλαγές του λιανικού εμπορίου παραμένει χαμηλός, σε επίπεδα 2008.
Η πτώση αυτή του γενικού δείκτη αντικατοπτρίζει την πορεία της εθνικής οικονομίας. Μια τέτοια περίπτωση χαμηλότερων αποδόσεων σε μεγέθη τόσο χρηματιστηριακά αλλά και πραγματικά, κάνει το επενδυτικό κοινό επιφυλακτικό.
Αυτό που απαιτείται από μεγάλους παραγωγούς εντός ή εκτός του ΟΠΕΚ αλλά και τα μεγαθήρια, τις κρατικές επιχειρήσεις είναι να πείσουν τους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, ειδικά μπροστά από τη δυναμική επιστροφή του Ιράν προς την αγορά και τις εξαγωγές, αν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προμηνύουν επερχόμενες δυσμενείς συνθήκες για το μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.