Oι μουσώνες της ινδικής οικονομίας

Oι μουσώνες της ινδικής οικονομίας

87
Oι μουσώνες της ινδικής οικονομίας

Η ινδική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά με άνισα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που κατεγράφησαν στο 18ο Ινδία Φόρουμ Επενδυτών της Ινδίας που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα.
Μια ισχυρή ανάκαμψη δεν αναμένεται στους επόμενους 12-18 μήνες ενώ η άνιση κατανομή του πλούτου θα παραμείνει ως σημαντικό εμπόδιο για τη βελτίωση του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού κλίματος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.
Αν και το Δελχί κατέγραψε βιομηχανική ανάπτυξη της τάξεως του 9,8% τον Οκτώβριο και το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7,4 % κατά το τελευταίο τρίμηνο η απόδοση σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου της χώρας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ομοιόμορφη.
Η βιομηχανική παραγωγή έχει αρχίσει να αυξάνεται αλλά η αύξηση των εξαγωγών δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, σημειώνοντας διαρκή πτώση.
Πιο συγκεκριμένα από Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2015, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 17,6 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ η ινδική κυβέρνηση και οι πολιτικοί επιμένουν στη θριαμβολογία των μέτρων που έχουν λάβει, οι οικονομολόγοι και αναλυτές της χώρας δεν μπορούν να πάρουν τις ανακοινώσεις τους στα σοβαρά. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας σχολίασε πρόσφατα ότι είναι πρόωρο να λάβει θέση για τους αριθμούς που ανακοινώνει κατά καιρούς η κυβέρνηση.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI), προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 1,25 τοις εκατό, σε 6,75 τοις εκατό, στο τέλος του Σεπτεμβρίου και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της ξεκίνησαν να λειτουργούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Και τα δύο αυτά γεγονότα θεωρούνται από αναλυτές ως ενθαρρυντικά αλλά όχι προφητικά για καλύτερες μέρες. Εντούτοις όλες οι χώρες BRIC σήμερα ασθμαίνουν. Η Ινδία είναι η μόνη οικονομία που κατάφερε να επιβιώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω τόσο της μείωσης στις τιμές του πετρελαίου αλλά και τη μη εξάρτησης της οικονομίας της από το μαύρο χρυσό.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα παραμένει στάσιμη με ελαφρές αναταράξεις κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως τεράστια περιθώρια ανάπτυξης αλλά ούτε και απότομες ή απρόβλεπτες πτώσεις ή καταρρεύσεις κλάδων της οικονομίας της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.