Το ταξίδι της HEMEXPO στην Κίνα

Το ταξίδι της HEMEXPO στην Κίνα

186
Το ταξίδι της  HEMEXPO στην Κίνα

Την ουσία, αλλά και τις εντυπώσεις, κέρδισαν οι εταιρείες της HEMEXPO που συμμετείχαν στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Marintec 2015» στη Σανγκάη της Κίνας. Κλείνοντας έναν χρόνο από την ίδρυσή τους, οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού «δένουν» και στην κινεζική αγορά, ενώ έχει προηγηθεί το δυναμικό άνοιγμα στη ναυπηγική βιομηχανία της Νοτίου Κορέας.
Οι 12 ελληνικές εταιρείες που αποτέλεσαν το Ελληνικό Περίπτερο στην κινεζική έκθεση, παρουσίασαν όλη τη γκάμα των προϊόντων τους και με σύνθημα το «Smart Ships Solutions” κέντρισαν το ενδιαφέρον των Κινέζων.
Η υψηλή ποιότητα κατασκευής του εξοπλισμού που διαθέτουν οι εταιρείες της HEMEXPO όσο και οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν, έδωσαν άμεσα καρπούς, ενώ άνοιξαν και πολλαπλά παράθυρα για μελλοντικές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κίνα.
Ήδη η DECON η οποία θεωρείται η κορυφαία ελληνική εταιρεία στη διαμόρφωση χώρων σε πλοία, έκανε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προκειμένου να αποσπάσει μερίδιο αγοράς σε έναν τομέα που βρίσκεται στα ‘σπάργανα’ στη μεγάλη ασιατική χώρα. Ειδικότερα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ΗΒΜ, με την οποία θα διεκδικήσουν από κοινού έργα σε όλα κρουαζιερόπλοια αλλά και επιβατηγά πλοία που θα κατασκευαστούν σε κινεζικά ναυπηγεία.
Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα ναυπηγεία AVIC WEIHAI για να αναλάβει εργασίες σε δύο RO PAX πλοία που κατασκευάζονται για λογαριασμό της Stena Lines. Πέραν αυτών, θα προβεί σε συνεργασία με την εταιρεία IMS που έχει έδρα το Hong Kong και η οποία διαπραγματεύεται με την China State Shipbuilding Corporation (CSSC) για να κατασκευάσει κρουαζιερόπλοια της Carnival που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος κρουαζιέρας στο κόσμο.
Η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας μόλις πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο των κρουαζιερόπλοιων αλλά ο τομέας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία. Σήμερα τη μερίδα του λέοντος στη ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων έχουν τα ναυπηγεία της Γερμανίας και της Ιταλίας, όμως οι Κινέζοι πραγματοποιούν ήδη τα πρώτα τους σταθερά βήματα, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο σε μια αγορά αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.
Οι Έλληνες κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Κίνα πραγματοποίησαν επίσκεψη και σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, το Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding and Offshore Engineering Design Co (SWS) που ανήκει στον όμιλο China State Shipbuilding Corporation. Είναι ένα από τα πρώτα ναυπηγεία της χώρας που κατασκευάζουν πλοία τύπου eco, ενώ είναι και τα πρώτα στη Κίνα που κατασκευάζουν containership που μπορεί να μεταφέρει 18.000 boxes. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και η πρόεδρος της HEMEXPO κα. Ελένη Πολυχρονοπούλου οι έξυπνες λύσεις που προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες ταιριάζουν στο eco χαρακτήρα των συγκεκριμένων ναυπηγείων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα ναυπηγεία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεργασιών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει παραδώσει σε ναυτιλιακές εταιρείες το 11,3% του παγκόσμιου στόλου bulk carriers τύπου capesize καθώς και το 8,3% των υπέρ – δεξαμενόπλοιων των 300.000 τόνων (VLCC’s).
Οι προοπτικές για συνεργασίες επισημάνθηκαν από την κινεζική πλευρά πιο αναλυτικά σε εκδήλωση των κινεζικών αρχών προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας αλλά και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη,. Βασίλης Ξηρός. Ο κ. Ξηρός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές εταιρείες της HEMEXPO καθώς και τη βεβαιότητά του για την επιτυχή κατάληξη των διμερών επαφών.
Τις Κινεζικές Αρχές εκπροσώπησαν στελέχη του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, του εμπορικού γραφείου του Zhoushan καθώς και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας (CCCME), Shi Yong Hong.
Η HEMEXPO έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο, κίνηση η οποία αποτέλεσε προπομπό για την περαιτέρω συνεργασία με μεγαλύτερα ναυπηγεία της Κίνας
Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε με τη συμβολή των εκθέσεων Ποσειδώνια, οι δύο πλευρές έδωσαν «ραντεβού» για το 2016 στην Ελλάδα ίσως και κατά τη διάρκεια της ομώνυμης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης που θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2016.
Μάλιστα ήταν οι κινεζικές εταιρείες που εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν τις ελληνικές εταιρείες στην έδρα τους και να εξακριβώσουν από κοινού τα περιθώρια συνεργασιών και επί ελληνικού εδάφους, αφού δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα μας, και όχι μόνο στο τομέα της ναυτιλίας.
Χαρακτηριστικές για τη θερμή υποδοχή που έτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Κίνα είναι και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της εταιρείας UTECO κ. Θανάση Αθανασόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι Κινέζοι ανέμεναν να συναντήσουν την ομάδα της UTECO. «H συμμετοχή μας στην Marintec κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη», υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος και προσέθεσε «στο πλαίσιο προώθησης των αισθητηρίων θερμοκρασίας UTECO, μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε με πολλές εταιρείες (ναυπηγεία, integrators, OEM, πρακτορεία, ναυτιλιακές εταιρείες κ.α.) και να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας. Μεταξύ αυτών υπήρξαν πάνω από 85 επαφές με εταιρείες οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για ποιοτικά προϊόντα , Ευρωπαϊκής προέλευσης με πιστοποιητικά και εξειδικευμένη γνώση».
Στο Ελληνικό Περίπτερο παρουσίασαν τα προϊόντα τους 12 εταιρείες της HEMEXPO και πιο συγκεκριμένα οι ALUMINOX, DECON, ERMA FIRST, FARAD, KLEEMANN, MALLIOS, NANOPHOS, PRISMA ELECTRONICS, PSYCTOTHERM, RAYCAP, SELMA και UTECO.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.