Αν ο δείκτης BDI σπάσει το φράγμα των 500 μονάδων τότε κάνουμε...

Αν ο δείκτης BDI σπάσει το φράγμα των 500 μονάδων τότε κάνουμε λόγο για νέο ιστορικό χαμηλό

634
Αν ο δείκτης BDI σπάσει το φράγμα των 500 μονάδων τότε κάνουμε λόγο για νέο ιστορικό χαμηλό

Toυ Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

 

Στα Ελληνικά δρώμενα, ο προϋπολογισμός του 2016 ψηφίστηκε από την Βουλή και τώρα αναμένεται να ψηφιστούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι που τον στηρίζουν, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την εκταμίευση της δόσης του € 1 δισ. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται στην Ελλάδα και η άφιξη των «Θεσμών» ώστε να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα κόκκινα δάνεια, το φορολογικό ,τη φορολογία των αγροτών και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Γεγονός πάντως είναι πως ήδη έχουν αρχίσει τα δημοσιεύματα περί δυσκολίας υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού, αφήνοντας υπονοούμενα για αναθεώρηση του το Φεβρουάριο, αλλά και αμφιβολίες για ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από την πλειοψηφία της Βουλής.

«Ναι μεν αλλά» μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Mario Draghi σχετικά με τη δράση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς τα νέα μέτρα απλά μείωσαν το επιτόκιο καταθέσεων στο αρνητικό -0,3% και την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 6 μήνες, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 2017, καταφέρνοντας έτσι να κρατήσει μία ισορροπία μεταξύ των διχασμένων μελών του Δ.Σ της ΕΚΤ αλλά απογοητεύοντας τις προσδοκίες του μεγαλύτερου μέρους των αγορών και των επενδυτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με την ανακοίνωση των ιδιαίτερα μετριοπαθών μέτρων τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αμέσως διόρθωσαν πτωτικά ενώ το Ευρώ άρχισε να κινείται υψηλότερα καθώς οι αγορές ανέμεναν πιο δραστικά μέτρα.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αντιπαράθεση για το αν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο έντονη με τον επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, να τάσσεται κατά της υπέρ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς το φθηνό χρήμα από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί μία σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του οικονομολόγου της Commerzbank, Joerg Kramer, ο οποίος εκτιμά ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία αλλά τους υπουργούς Οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Θεωρεί ότι τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη είναι καλύτερα από ότι εκτιμάται καθώς η ανάπτυξη είναι περίπου στο 1,5% ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και αν προσαρμόσουμε τους υπολογισμούς τότε ο πραγματικός πληθωρισμός είναι στο 1%. Αναφερόμενος στο ότι η νομισματική χαλάρωση «βοηθάει» ουσιαστικά τις υπερχρεωμένες χώρες, εστιάζει στην Ιταλία επισημαίνοντας πως παρά το τεράστιο χρέος της, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, εκδίδει κρατικά ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο 1,5% λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγικό.  Σύμφωνα με τον Kramer, αν η Ιταλία δανειζότανε με κανονικά επιτόκια και όχι με μειωμένα, τότε οι πολιτικοί θα έκαναν τα απαραίτητα για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά της χώρας και το χρέος θα ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Εν ολίγοις πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση αλλά οι πολιτικοί στις υπερχρεωμένες χώρες με αυτό τον τρόπο δεν έχουν κίνητρο να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και περικοπές για την εξυγίανση της οικονομίας.

Αν και θεωρούμε ότι η νομισματική χαλάρωση αποτελεί εφόδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει κινδύνους, όπως την δημιουργία χρηματοπιστωτικής φούσκας ή την αδράνεια για μεταρρυθμίσεις και απλά αναρωτώμεθα αν η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε όφελος από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, τι μεταρρυθμίσεις θα είχε καταφέρει να εφαρμόσει με στόχο την μείωση του χρέους και την δημοσιονομική εξυγίανση;

Την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 563 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 890 μονάδες με $ 7,863 την ημέρα, BPI στις 433 μονάδες στα $3,458 την ημέρα, BSI στις 469 μονάδες στα $ 4,903 την ημέρα και BHSI στις 286 μονάδες, στα $ 4,189 την ημέρα.

Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα ολίγων ημερών, που ο δείκτης μετά το ιστορικό χαμηλό των 498 μονάδων άρχισε να παρουσιάζει έστω και μετριοπαθή άνοδο, την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε και πάλι στην καθοδική του πορεία και απλά αναμένουμε να δούμε αν θα «ξανασπάσει» το φράγμα των 500 μονάδων, όπου ενδεχομένως αν συμβεί αυτό, τότε να κάνουμε λόγο για νέο ιστορικό χαμηλό.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.