CAREER4SEA: Συζητάμε με τη νέα γενιά για τη ναυτιλία μας

CAREER4SEA: Συζητάμε με τη νέα γενιά για τη ναυτιλία μας

1707
CAREER4SEA: Συζητάμε με τη νέα γενιά για τη ναυτιλία μας
Οι ομιλητές της πρώτης ενότητας I. Koτζιάς, Δ. Ιωάννου, Απ. Μπελόκας, Μ. Μπερτζελέτου, Σπ. Βουγιούς, Β. Τερζής, Η. Μπίσιας

Οι εργασίες του CAREER4SEA Forum ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Π. Φάληρο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το SAFETY4SEA καλύπτοντας θέματα που αφορούν τους νέους που επιθυμούν καριέρα στον κλάδο της Ναυτιλίας και αναλύοντας το παρόν και το μέλλον του δυναμικότερου και πλέον εξωστρεφούς κλάδου της χώρας. Ο στόχος του συνεδρίου ήταν η σφαιρική κι εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ναυτιλίας μέσα από την εμπειρία καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου.
Στο CAREER4SEA προσήλθαν 1,750 σύνεδροι (μαθητές Λυκείου 16-18 ετών / Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές / Νέοι που ενδιαφέρονται για το κλάδο) . Συνολικά 27 ομιλητές (στελέχη ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών εταιρειών, εκπρόσωποι πανεπιστημίων, κατασκευαστών, εταιριών παροχής υπηρεσιών υποστήριξης, δικηγόροι, ναυλομεσίτες και άλλοι επαγγελματίες) παρουσίασαν ο καθένας την προσωπική του πορεία στη ναυτιλία, τις προκλήσεις του κλάδου, τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας καθώς και τη συμβολή της στην οικονομική ζωή του τόπου.
Ο κ. Απόστολος Μπελόκας, Managing Editor, SAFETY4SEA και Επιμελητής του Συνεδρίου, κατά την εναρκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ομιλητές, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου, για την άριστη συνεισφορά τους σε αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία. Επιπλέον, στα πλαίσια του Συνεδρίου ανακοινώθηκε και η συνεργασία για τη χορήγηση μιας πλήρους υποτροφίας για το πρόγραμμα MSc in Shipping Management του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα σε τρία μέρη όπου οργανώθηκαν τέσσερα διαφορετικά πάνελ στα οποία επαγγελματίες του χώρου των ναυτιλιακών, παραναυτιλιακών εταιρειών και ναυτιλιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων περιέγραψαν τον κάθε επιμέρους χώρο στον οποίο εργάζονται και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μαζί με το κοινό. Στο τέλος κάθε μέρους ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους ομιλητές και τους νέους.
Στο πρώτο μέρος οι ομιλητές Απόστολος Μπελόκας, SAFETY4SEA, Ηλίας Γ. Μπίσιας, Ναυτικά Χρονικά, Βασίλης Θ. Τερζής, Queensway Navigation Co ltd, Γιάννης Κοτζιάς, Intermodal Athens, Δωροθέα Ιωάννου, The American Club, Μαρία Μπερτζελέτου, IFCHOR Group και Σπύρος Βουγιούς, ALBA Graduate Business School έκαναν μια ιστορική αναδρομή από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέροντας τους μεγάλους ευεργέτες, τα κατορθώματα της Ελληνικής Ναυτιλίας ως πρώτη δύναμη στον κόσμο και τις αλλαγές στην τεχνολογία και το εργασιακό περιβάλλον. Οι ομιλητές του πρώτου μέρους εξηγησαν ότι προαπαιτούμενα για μια σταδιοδρομία στον ανταγωνιστικό και απαιτητικό αυτόν κλάδο είναι η συνεχής γνώση, η σκληρή δουλειά, η ικανότητα για επικοινωνία, αλλά πάνω από όλα το ήθος και η αγάπη για το αντικείμενο. Όπως ανέφεραν, ανεξάρτητα με την ευρύτερη οικονομική κρίση της χώρας, η ελληνική ναυτιλία δεν έχει χάσει τη δυναμική της.
Το δεύτερο μέλος περιελάμβανε δύο διαφορετικά πάνελ με ομιλητές από το χώρο των ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος και συντονιστή τον Απόστολο Μπελόκα. Oι ομιλητές Πάνος Κουρκουντής, Andriaki Shipping, Μαίρη Ποθητού, NANE Shipping, Δημήτρης Μανουδάκης, AM Nomikos, Ευάγγελος Τζίτζης, Consolidated Marine Management, Νικόλαος Κατσής, Eletson Corporation του πρώτου πάνελ και οι Αλέξανδρος Γλύκας, Dynamarine, Μαρίνα Παπαϊωάννου, DNV GL, Μάνος Τζιμπιμπάκης, GO Shipping & Management, Σταύρος Κασιδιάρης, C&A Stavros Kassidiaris, Ελένη Πολυχρονοπούλου, Environmental Protection Engineering του δεύτερου πάνελ μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, τι ενέργειες έκαναν δηλαδή για να εισέλθουν στον κλάδο και συμβούλεψαν τους νέους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συνεχώς εξελισσόμενης ναυτιλιακής αγοράς εργασίας. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι σπουδές αποτελούν μεν μια πολύ καλή βάση, αλλά είναι σημαντικό να επενδύουν στην γνώση και την σκληρή δουλεία καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής τους γιατι έτσι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του κλάδου με απόλυτη επιτυχία.
Το τρίτο μέλος περιελάμβανε δύο διαφορετικά πάνελ με ομιλητές εκπρόσωπους της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης και συντονιστή τον Ηλία Γ. Μπίσια. Oι ομιλητές Νικόλας Α. Θεμέλαρος, MARIA TSAKOS TCM Academy, Βενετία Καλλιπολίτου, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Στέφανος Κόντρας, Euronav Hellas, Άννα-Μαρία Παπακοσμοπούλου, Maran Gas Maritime Inc., Γεώργιος Β. Λύκος, Hellenic Navy του τρίτου πάνελ και οι Διονύσης Πολέμης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαρία Λεκάκου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Νικόλαος Π. Βεντίκος, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Γεώργιος Λιβανός, ΤΕΙ Αθήνας και Νίκος Γκουσόπουλος, New York College του τέταρτου πάνελ περιέγραψαν τα εφόδια και τη σταδιοδρομία που προσφέρουν η ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση. Μαθητές και φοιτητές από το κοινό έθεσαν ερωτήματά στους ομιλητές για το πώς μπορούν να επιδιώξουν μια σταδιοδρομία στον κλάδο και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα που εκπροσωπούν. Οι ομιλητές της Ναυτικής Εκπαίδευσης μίλησαν για την καθημερινότητα, τα αρνητικά και τα θετικά του επαγγέλματος του ναυτικού και τόνισαν πως βασικός στόχος είναι η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα ενώ οι ομιλητές της Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης ανέφεραν τις δυνατότητες που παρέχουν τα ναυτιλιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.
Μεγάλοι Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, Consolidated Marine Management Inc, Environmental Protection Engineering S.A, Ίδρυμα Ευγενίδου, SQEACADEMY, SQEMARINE, χορηγοί οι εταιρείες American P&I Club, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, BCA College, C&A Stavros Kassidiaris S.A. Dorian LPG, Eastern Mediterranean Maritime Limited, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd., Gaslog LNG Services Ltd, GREEN4SEA, Kyklades Maritime Corporation, New York College, TRANSMAR SHIPPING CO S.A. Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα των Chios Marine Club, ECOMASYN HELLENIC SHIPBROKERS ASSOCIATION, HELMEPA, HEMEXPO, MARTECHMA, Piraeus Marine Club, WIMA, WISTA Hellas, Yacht Club of Greece, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.