Αυξάνονται οι ανάγκες της Ιορδανίας για εισαγωγές LNG

Αυξάνονται οι ανάγκες της Ιορδανίας για εισαγωγές LNG

63
Αυξάνονται οι ανάγκες της Ιορδανίας για εισαγωγές LNG

Η Εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιορδανίας (NEPCO) αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την αγορά «spot».
Ο διευθύνων σύμβουλος της NEPCO υπεύθυνος για τη λειτουργία και τον προγραμματισμό της επιχείρησης, Amani Al-Azzam, ανέφερε στο Reuters ότι η Ιορδανία αναμένει να εισάγει περίπου το 20% της ποσότητας που χρειάζεται σε LNG από την αγορά «spot» κατά την περίοδο 2016-2017.
Επίσης, προσέθεσε ότι η Ιορδανία δυνητικά θα μπορούσε να εισάγει μέχρι και επτά φορτία τον χρόνο από την αγορά «spot», σημειώνοντας ότι ο σχετικός διαγωνισμός μπορεί να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη έτσι ώστε τα πρώτα φορτία να φτάσουν στη χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Να σημειωθεί ότι η NEPCO έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Shell για την προμήθεια 36 φορτίων LNG για την περίοδο 2015-2017. Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών υπεγράφη στα μέσα του Οκτώβρη του 2015, με την Royal Dutch Shell να αναλαμβάνει την τροφοδοσία της Ιορδανίας με 59,13 τρισεκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU) υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε έτος για τα επόμενα δύο έτη. Η συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να καλύψει μέχρι και το 40% των ετήσιων αναγκών της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή, όπως δήλωσε ο Abdel Fattah Daradkeh, γενικός διευθυντής της NEPCO , στην εφημεριδα «The Jordan Times».
Η Ιορδανία προσβλέπει, επίσης, και στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, όπου ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni φέρεται να έχει ανακαλύψει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου. Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Φωτό: flickr.com/Tom Wigley

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.