Η Κασπία Θάλασσα κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Κασπία Θάλασσα κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

180
Η Κασπία Θάλασσα κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σύμφωνα με δηλώσεις του Karim Zobeidi, που είναι ο υπεύθυνος της αξιολόγησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), το Ιράν στοχεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία ξένων εταιρειών για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην Κασπία Θάλασσα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου «Sardar-e Jangal», που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υψηλής ποιότητας ελαφρύ αργό πετρέλαιο, το οποίο δεν εμπεριέχει σουλφίδια υδρογόνου. Με βάση αυτό το δεδομένο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana News Agency, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθεί το κοίτασμα αξιοποίησιμο.
Ο Karim Zobeidi τόνισε ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιθυμεί τη συνεργασία με ξένες εταιρείες που διαθέτουν εμπειρία σε υπεράκτια έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.
Το κοίτασμα του «Sardar-e Jangal», που βρίσκεται κοντά στην βόρεια ιρανική επαρχία του Gilan, ανακαλύφθηκε το 2012 και τα απολήψιμα αποθέματά του εκτιμώνται σε 2 δισεκατομμύρια βαρέλια. Να σημειωθεί ότι σε όλη την νότια περιοχή της Κασπίας Θάλασσας εκτιμάται ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα που φτάνουν τα 32 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Η ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία Khazar Oil Company έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το κοίτασμα μπορούν να παράγονται σε καθημερινή βάση 15 με 20 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου.
Από την άλλη, οι προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τα αποθέματα του κοιτάσματος σε φυσικό αέριο κάνουν λόγο για ύπαρξη σχεδόν 50 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, μία ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ιράν σε φυσικό αέριο για σχεδόν μία δεκαετία.

Φωτό: EPA /ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.