Δείτε σε βίντεο πως λειτουργεί ένα πλοίο γεωτρήσεων σε ωκεανό!

Δείτε σε βίντεο πως λειτουργεί ένα πλοίο γεωτρήσεων σε ωκεανό!

1218
Δείτε σε βίντεο πως λειτουργεί ένα πλοίο γεωτρήσεων σε ωκεανό!

To Chikyū είναι ένα ιαπωνικό πλοίο γεωτρήσεων, το οποίο πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες σε βαθιά νερά μέσα στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ωκεάνιων Γεωτρήσεων (Integrated Ocean Drilling Program), που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003.
Το πλοίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος πολλών χιλιομέτρων κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, όπου ο φλοιός της γης είναι πολύ λεπτός. Το Chikyu έχει την δυνατότητα να φτάσει τελικά επτά χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα και να φτάσει για πρώτη φορά στο μανδύα της γης. Ο γήινος μανδύας είναι ένα παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού.
Το Chikyu προσφέρει μεγάλης βαρύτητας μετρήσεις απευθείας από τις σεισμογόνες ζώνες του Ειρηνικού και παρέχει σημαντική πληροφόρηση για το πώς η ζωή μπορεί να εμφανίστηκε σε συνθήκες μεγάλης θερμοκρασίας και πίεσης καθώς και για το πώς σχηματίστηκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από τους ωκεανούς.

Φωτο: ΕΡΑ/MITSUBISHI JUKO/HANDOUT

Στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται το πλοίο και η διαδικασία της γεώτρησης:
https://www.youtube.com/watch?v=YQtDiX2Dbr0&index=4&list=PLb5FaQMsEFXwjrQbP14y3Blo8IrBFI2rU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.