Παραμένει απαισιόδοξη η προοπτική για τα Bulkers

Παραμένει απαισιόδοξη η προοπτική για τα Bulkers

230
Παραμένει απαισιόδοξη η προοπτική για τα Bulkers

Η ζοφερή προοπτική για την αγορά ξηρού χύδην ναυτιλία θα συνεχίζει να απασχολεί τους πλοιοκτήτες ενώ δεν αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία πριν από το 2017, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες από το διεθνή οίκο Drewry.
Οι πλοιοκτήτες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν, καθώς η ζήτηση για εμπορεύματα υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών τους. Ως αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτες συνεχίζουν να συρρικνώνουν τα κόστη εκμετάλλευσης των πλοίων τους αλλά και αναζητούν τρόπους για να μειωθεί η υπερπροσφορά στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η αγορά μεταχειρισμένων παραμένει δραστήρια, καθώς οι ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα «δυνατές τσέπες» αποκτούν πλοία σε καλές τιμές. Ο παγκόσμιος στόλος χύδην ξηρού φορτίου αυξήθηκε μόλις κατά 2% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, φτάνοντας τα 773 εκατομμύρια dwt.
Από την πλευρά της ζήτησης, η αγορά σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό 3-4% κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί και η ανάκαμψη δεν αναμένεται να φέρει ελπίδες στους ναυτιλιακούς οίκους, τουλάχιστον σύντομα. Ευτυχώς παραμένει η Ινδία που έχει ακόμα τεράστιες ανάγκες, ειδικά σε άνθρακα.
Φωτο: ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.