Η Τεχεράνη καθίσταται εμπορικός παντοκράτορος της ευρύτερης περιοχής

Η Τεχεράνη καθίσταται εμπορικός παντοκράτορος της ευρύτερης περιοχής

74
Η Τεχεράνη καθίσταται  εμπορικός παντοκράτορος της ευρύτερης περιοχής

Σε απόλυτο οικονομικό πρωταγωνιστή της περιοχής θα μετατραπεί η Τεχεράνη κατά τα δύο επόμενα έτη σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομολόγων και αναλυτών. Η οικονομική ανάπτυξη του Ιράν θα ξεπεράσει τις οικονομικές αποδόσεις όλων των υπολοίπων κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) το 2016, όταν δηλαδή αρθούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον αλλά και το Institute of International Finance (IIF).
Λόγω της ύφεσης των τιμών του πετρελαίου, οι 15 χώρες της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής θα περιοριστούν σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν θα ξεπερνούν το 3% το 2015, αρκετά κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο του 4,5 % για το διάστημα 2005-2014.
Λίγες χώρες θα δυναμώσουν την εθνική οικονομία τους το 2016, αλλά το Ιράν θα ξεχωρίσει με αύξηση της ανάπτυξης από 1,4% σε σχεδόν 6% το επόμενο έτος εξαιτίας των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρει η εθνική βιομηχανία, η γεωργία και ο ορυκτός πλούτος της χώρας,
Το Ιράν αναδείχθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής πίσω από τη Σαουδική Αραβία και μπροστά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά η διαφοροποιημένη οικονομία της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής θα την καταστήσει σύντομα ηγέτιδα δύναμη σύμφωνα με το Institute of International Finance (IIF).
Πάνω από 700.000 βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν θα εισέλθουν στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας από το τέλος του 2015 και αυτό ήδη κλονίζει το ρόλο και τις δυνατότητες ανάπτυξης στις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές αραβικές χώρες.
Φωτο: ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.