Η Ιαπωνία ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου εκ νέου τη φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου εκ νέου τη φαλαινοθηρία

377
Η Ιαπωνία ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου εκ νέου τη φαλαινοθηρία

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας θα αποπλεύσει εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου και για τέσσερις μήνες, παρά τις έντονες αντιδράσεις διεθνών φορέων που επιμένουν ότι τα σκάφη που η Ιαπωνία χαρακτηρίζει ως «ερευνητικά» στην ουσία στοχεύουν σε εμπορική φαλαινοθηρία. Σημαντικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, με τον υπουργό περιβάλλοντος Greg Hunt να δηλώνει ότι «δεν αποδεχόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο τη θανάτωση φαλαινών για τους σκοπούς μίας έρευνας που αποκαλείται επιστημονική».
Να αναφερθεί ότι στα μέσα του περασμένου Ιουνίου η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) δημοσίευσε έκθεση όπου ανέφερε ότι δεν προκύπτει σε καμμία περίπτωση η αναγκαιότητα λήψης δειγμάτων κητωδών για τη διαχείριση και διατήρηση του πληθυσμού των φαλαινών. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο οι εμπειρογνώμονες της IWC είχαν λάβει την ίδια απόφαση σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική που είχε καταθέσει η Ιαπωνία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2014, που έκρινε ότι οι ιαπωνικές αποστολές δεν έχουν επιστημονικό χαρακτήρα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι έχει λάβει υπ’ όψιν της τις παρατηρήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και αποφάσισε αυτήν την φορά ο φαλαινοθηρικός της στόλος να είναι μικρότερος, αποτελούμενος από μόλις πέντε πλοία. Τα φαλαινοθηρικά της Ιαπωνίας στοχεύουν να πιάσουν 333 ρυγχοφάλαινες, από τις 1.000 περίπου που έπιαναν παλαιότερα. Επίσης, στόχος της ιαπωνικής αποστολής είναι η παρατήρηση των φαλαινών, για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και η λήψη δειγμάτων βιοψίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.