Το Αμβούργο αναδεικνύεται ως κομβικός λιμένας για την παρουσία των κινεζικών COSCO...

Το Αμβούργο αναδεικνύεται ως κομβικός λιμένας για την παρουσία των κινεζικών COSCO και CSCL στην Ευρώπη

127
Το Αμβούργο αναδεικνύεται ως κομβικός λιμένας για την παρουσία των κινεζικών COSCO και CSCL στην Ευρώπη

Οι πρόεδροι των κινεζικών COSCO (China Ocean Shipping Group Company) και China Shipping Container Lines (CSCL), που συγκαταλέγονται στις δέκα μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δημάρχου του Αμβούργου, Olaf Scholz, στην Κίνα τόνισαν τη σημασία που έχει ο λιμένας του Αμβούργου για τις εταιρείες τους και την παρουσία τους στην Ευρώπη. Και οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών τους δεσμών με το Αμβούργο.
Ο πρόεδρος της COSCO Li Yunpeng τόνισε στο δήμαρχο του Αμβούργου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο στα μέσα του Νοέμβρη, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η εταιρεία του για το Αμβούργο, εξαιτίας των καλών μεταφορικών συνδέσεων που διαθέτει το τελευταίο προς και από την γερμανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους της απόφασης της COSCO να καταστεί το Αμβούργο έδρα της COSCO Container Lines Europe GmbH, ήδη από το 2005.
Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της CSCL Zhang Guofa τόνισε προς την γερμανική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στη Σαγκάκη την απόφαση της εταιρείας του για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο γερμανικό λιμάνι. Για τον Zhang Guofa ο κύριος λόγος που το Αμβούργο αναδεικνύεται σε σημαντικό λιμένα για την CSCL είναι οι εξαιρετικές υποδομές που διαθέτει το τελευταίο ως πανευρωπαϊκό κέντρο μεταφορών, αλλά και οι χαμηλές χρεώσεις του λιμένα για τις υπηρεσίες που παρέχει σε σχέση με άλλους λιμένες της Ευρώπης.
Από την άλλη για την CSCL είναι σημαντικό και το γεγονός ότι το κόστος ζωής στο Αμβούργο για τα στελέχη της εταιρείας είναι και αυτό μικρότερο συγκρινόμενο με τα κόστη διαβίωσης σε άλλους λιμένες. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της CSCL σημείωσε ότι η εταιρεία του αναμένει την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών του Αμβούργου όπως και την εκβάθυνση του λιμένα ώστε αυτός να καταστεί προσβάσιμος και από τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Η COSCO και η CSCL είναι μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών που χρησιμοποιούν ήδη μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με χωρητικότητα μέχρι 19.000 TEU μεταξύ Αμβούργου και Κίνας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι δύο κρατικές κινεζικές εταιρείες βρίσκονται αυτήν την εποχή σε συνομιλίες για συγχώνευση. Μάλιστα, μέχρι το 2018 οι δύο εταιρείες αναμένεται να διαθέτουν 22 νέα πλοία, έκαστο με δυνατότητα μεταφοράς έως και 21.000 TEU.
Για τις δύο εταιρείες το Αμβούργο αποτελεί σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εμπορική τους διείσδυση στην Ευρώπη. Άλλωστε ο λιμένας του Αμβούργου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους για το κινεζικό εμπόριο στην Ευρώπη.
Να αναφέρουμε ότι το 2014 σχεδόν 3 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU) διακινήθηκαν μεταξύ Αμβούργου και Κίνας, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκαν στο λιμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει οδηγήσει περισσότερες από 500 κινεζικές εταιρείες και θεσμικούς φορείς να επιλέξουν το Αμβούργο ως τόπο εγκατάστασης για άσκηση και έλεγχο των επιχειρηματικών τους δράσεων στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο λιμένας του Αμβούργου συνδέεται ήδη με 18 εβδομαδιαία δρομολόγια με κινεζικούς λιμένες. Ενώ από το 2013 έχουν εγκαινιαστεί και σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Αμβούργου και των κινεζικών πόλεων: Zhengzhou, Wuhan and Harbin, με την διάρκεια του ταξιδιού να φτάνει τις 15 έως 17 ημέρες.

Φωτο: EPA / Markus SCHOLZ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.