Το 2015 είναι η χρονιά που ο BDI δύο φορές έσπασε το...

Το 2015 είναι η χρονιά που ο BDI δύο φορές έσπασε το ιστορικό χαμηλό

105
Το 2015 είναι η χρονιά που ο BDI δύο φορές έσπασε το ιστορικό χαμηλό

Του Γ. Λογοθέτη, Finance & Research George Moundreas Com SA

Όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη μας έκθεση, την Παρασκευή το EWG εξέδωσε την θετική εισήγηση για την εκταμίευση της υπό-δόσης των € 2 δισ. και για τα € 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απόφαση που επικυρώθηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup.
Αναφορικά με τις τράπεζες, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τον ESM τελικά θα είναι κάτω των € 10 δισ. καθώς από τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των € 14,4 δισ., οι τράπεζες κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου € 5,5 δισ. από τα νέα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αλλά και επιπλέον € 3,3 δισ. από την μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξε κούρεμα καταθέσεων. Η επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος και τον Έλληνα φορολογούμενο είναι σαφώς μικρότερη από την αρχικά προβλεπόμενη και γενικότερα αποδείχθηκε ότι υπήρξε εμπιστοσύνη από το επενδυτικό κοινό – δεδομένων φυσικά των εξωφρενικά χαμηλών τιμών. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως οι «ξένοι» επενδυτές με € 5 δισ. σχεδόν, αγόρασαν τις Ελληνικές τράπεζες που η περιουσία τους ανέρχεται στα € 345 δισ.
Σε ομιλία του ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Mario Draghi, επανέλαβε την πρόθεση της ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση και να κάνει ότι χρειαστεί για να αυξηθεί ο πληθωρισμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο κ. Draghi τόνισε πως τα μέτρα που εφαρμόζει η Τράπεζα υπήρξαν αποτελεσματικά και είναι ίσως η κυρίαρχη δύναμη στήριξη της ανάκαμψης, επισημαίνοντας όμως πως η αναπτυξιακή ορμή παραμένει ακόμη αδύναμη και ο πληθωρισμός πολύ χαμηλότερα του στόχου. Παράλληλα δήλωσε πως η Παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 θα είναι πιο αδύναμη από το 2009, ενώ η Ευρωζώνη γνωρίζει την πιο αδύναμη ανάκαμψη από το 1998.
Η Goldman Sachs, προβλέπει ανάπτυξη 3,2% της Παγκόσμιας οικονομίας φέτος και 3,5% το 2016 εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μέτρια επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, μικρή επιβράδυνση στις ΗΠΑ, ενώ για την Κίνα προβλέπει σημαντικές πτωτικές τάσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Το θετικό νέο της έκθεσης είναι σχετικά με την αγορά εργασίας όπου η Goldman Sachs θεωρεί και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, πως είναι πιο αξιόπιστος δείκτης του οικονομικού κύκλου από το ΑΕΠ και καταδεικνύει ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν καλά από την κρίση, καθώς η ανεργία στις G7 έχει υποχωρήσει πιο γρήγορα τα τελευταία 5 χρόνια έναντι οποιασδήποτε άλλης συγκρίσιμης περιόδου από τη 10ετία του ’70.
Στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Κίνας θα κλείσει στο 6,8% φέτος και θα επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2016 και 6,2% το 2017 προειδοποιώντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα καθώς κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα επισημαίνει πως το πραγματικό κόστος δανεισμού συνεχίζει να αυξάνεται ενώ οι τιμές παραγωγού μειώνονται, περιορίζοντας τα κέρδη των επιχειρήσεων και αυξάνοντας το χρέος τους.
Την εκτίμηση της ότι οι ΗΠΑ θα κυλήσουν σε ύφεση εκφράζει η Phoenix Capital, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για 5 συνεχόμενους μήνες το 1ο εξάμηνο του 2015, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ανάπτυξης και οι χονδρικές πωλήσεις έχουν αρχίσει και μειώνονται. Επίσης ο δείκτης μεταποίησης Empire βρίσκεται σε επίπεδα που υποδηλώνει ύφεση αλλά και οι PMI των FED της Φιλαδέλφειας, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ και Κάνσας βρίσκονται σε επίπεδα υπό του μηδέν, κάτι που συμβαίνει στον 4ο η 5ο μήνα μίας ύφεσης. Και όλα αυτά όταν εδώ και 82 μήνες, ρεκόρ από την ίδρυση της FED, τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφέρει πως το μεγάλο στοίχημα είναι αν ο BDI θα σπάσει και το ιστορικό χαμηλό των 509 μονάδων της 18ης Φεβρουαρίου του 2015 και τελικά το έσπασε στις 20 Νοεμβρίου όπου έκλεισε στις 498 μονάδες, χαρακτηρίζοντας το 2015 σαν τη χρονιά που ο BDI 2 φορές έσπασε το ιστορικό χαμηλό.
Το 2015 όμως εκτός από την χρονιά που ο BDI έσπασε 2 φορές το ιστορικό χαμηλό του, χαρακτηρίζεται και η χρονιά που δεν επαληθεύτηκε η κυκλικότητα του δείκτη, όπου το τελευταίο τρίμηνο του έτους η αγορά παρουσιάζει ανοδική τάση αλλά και η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 7 ετών, δηλαδή από το 2009 έως και σήμερα, αναφορικά με τον ετήσιο μέσο όρο των ημερησίων εσόδων (Trip Charter).
Φωτο: EPA / Maurizio Gambarini

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.