Ξεπέρασαν τις 250.000 οι απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία

Ξεπέρασαν τις 250.000 οι απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία

100
Ξεπέρασαν τις 250.000 οι απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία

Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Graves & Co, περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη βιομηχανία του μαύρου χρυσού, ένας αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει περισσότερες από 1.000 υπεράκτιες πλατφόρμες να πάψουν τη λειτουργία τους, ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, σε μια προσπάθεια μείωσης της προσφοράς και παράλληλα μείωσης των εξόδων από τις εταιρείες του χώρου που αγγίζουν τα $100 δις. «Δηλώνω έκπληκτος που η κρίση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο» αναφέρει ο John Graves του ομώνυμου συμβουλευτικού οίκου.
Αξίζει να αναφερθεί πως παρά την κρίση, ορισμένες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Νορβηγία. Πιο συγκεκριμένα, η σκανδιναβική χώρα – στην οποία η 1 στις 9 εργασίες είναι στον συγκεκριμένο τομέα – μέσω μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής της τράπεζας έχει καταφέρει (με την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος) να αυξήσει τις εξαγωγές, μία από τις οποίες είναι και αυτή του πετρελαίου. Αποτέλεσμα: μέσα στο τρίτο τέταρτο του 2015 η οικονομία της Νορβηγίας αυξήθηκε με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχαν προβλεφθεί.
Φωτο: EPA/CHICO SANCHEZ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.