Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για την Sovcomflot

Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για την Sovcomflot

104
Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για την Sovcomflot

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου για το 2015 ανακοίνωσε η ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία, PAO Sovcomflot. Συγκεκριμένα η εταιρεία έκλεισε ένα δυναμικό τρίμηνο το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε ένα κερδοφόρο εννεάμηνο με αισιοδοξία για τα επερχόμενα ετήσια αποτελέσματα. Ειδικότερα η εταιρεία σημείωσε έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες για το τρίτο τρίμηνο του 2015 ύψους 388,6 εκ $ με καθαρό αποτέλεσμα τα 82,5 εκ $ αυξημένο κατά 81 % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 (45,5 εκ $).
Στο εννεάμηνο η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες 1.143 εκ $ αυξημένα κατά 7,9% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2014. Το καθαρό αποτέλεσμα για την περίοδο ανήλθε σε 298,8 εκ $, κατά 173% υψηλότερο από αυτό του 2014 (109,1 εκ $).
Σύμφωνα με τον κ. Sergey Frank, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PAO Sovcomflot, η υψηλή κερδοφορία αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η καλή πορεία της ναυλαγοράς των tankers και η εφαρμοζόμενη στρατηγική. Σχετικά με την επικείμενη πορεία της ναυλαγοράς για τα δεξαμενόπλοια τονίζει πως παραμένει αισιόδοξος για τα επόμενα έτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.
Στην ίδια γραμμή και ο κ. Kolesnikov, CFO της Sovcomflot, εξηγώντας πως η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική ομάδα της Sovcomflot, η οποία ακολούθησε μια πολύ αποτελεσματική πολιτική ναυλώσεων, εξασφαλίζοντας αντοχή κατά τη διάρκεια της ύφεσης του κλάδου και παρέχοντας την αναγκαία ευελιξία κατά την τρέχουσα ανάκαμψη της αγοράς. Η προσθήκη φέτος δύο πλοίων μεταφοράς LNG υψηλών προδιαγραφών, που απασχολούνται σε μακροχρόνιες συμβάσεις, συνέβαλε στην αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά περίπου 75 % από το τμήμα μεταφοράς φυσικού αερίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το γεγονός ότι περίπου το 35% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από μακροχρόνιες ναυλώσεις, παρέχει μια αισιόδοξη εικόνα σχετικά με την μελλοντική κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά, στα δεξαμενόπλοια, η Sovcomflot επωφελήθηκε από την έκθεσή της στην spot αγορά κατά την άνοδο των ναύλων.
Ο όμιλος SCF απασχολεί 143 ιδιόκτητα πλοία συνολικής χωρητικότητας 12,41 εκ DWT, ενώ αναμένει την παράδοση οκτώ ακόμη πλοίων ανάμεσα στα οποία ένα ice-class LNG carrier kai ένα ice-class πολλαπλών χρήσεων. Η συνολική αξία και των οκτώ πλοίων ανέρχεται στα 1.270 εκ $ και έχουν ναυλωθεί από την Oil Majors.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.