Προτεραιότητα για το Ιράν η αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου

Προτεραιότητα για το Ιράν η αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου

69
Προτεραιότητα για το Ιράν η αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου

Το Ιράν σχεδιάζει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αυξήσει την παραγωγή του σε φυσικό αέριο σε σχεδόν 330 δις κυβικά μέτρα το χρόνο. Ο Hamidreza Araqi διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Αερίου (NIGC) δήλωσε την ότι η χώρα τους έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και την ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές. Αυτή η επιδίωξη του Ιράν εντάσσεται στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας που καλύπτει την περίοδο 2016-2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Βέλγιο για την παροχή τεχνολογίας με στόχο την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έξω από το νησί Kharg στον Περσικό Κόλπο.
Στα σχέδια του Ιράν είναι να κατασκευάσει μία μονάδα που θα επιτρέπει εξαγωγές LNG της τάξης των 40 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το χρόνο. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ιράν έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες με κορεατικά, γερμανικά και κινέζικα ναυπηγεία που αφορούν την κατασκευή δεξαμενοπλοίων μεταφοράς LNG.
Όμως στόχος του Ιράν είναι και η αναβίωση των σχεδίων για την κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχε ήδη υπογράψει σχετικά συμβόλαια κατασκευής εγκαταστάσεων LNG με τις εταιρείες Royal Dutch Shell, Repsol και Total. Όμως η επιβολή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ. υποχρέωσαν και τις τρεις εταιρείες το 2010 να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ABIR SULTAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.