Παραλαβή από τη Ρωσία ημι-υποβρύχιας πλωτής εξέδρας μεταφοράς πυρηνικών αντιδραστήρων

Παραλαβή από τη Ρωσία ημι-υποβρύχιας πλωτής εξέδρας μεταφοράς πυρηνικών αντιδραστήρων

109
Παραλαβή από τη Ρωσία ημι-υποβρύχιας πλωτής εξέδρας μεταφοράς πυρηνικών αντιδραστήρων

Στις 19 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι από την Rosatom, την κρατική εταιρεία πυρηνικών της Ρωσίας, και την RosRao, τη ρωσική εταιρεία διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, βρέθηκαν στο ναυπηγείο Fincantieri στο Muggiano στην Ιταλία για να παραλάβουν τη νεοκατασκευασθείσα ημι-υποβρύχια πλωτή εξέδρα μεταφοράς αντιδραστήρων «Itarus».

Η σύμβαση κατασκευής της πλωτής εξέδρας είχε υπογραφεί από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους της RosRAO και του ναυπηγείου Fincantieri το Νοέμβριο του 2013, στο πλαίσιο ρωσο-ιταλικού επιχειρηματικού φόρουμ που είχε λάβει χώρα στην Τεργέστη. Πρώτα βέβαια, το 2003, είχε υπογραφεί η επίσημη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ρωσικής και ιταλικής κυβέρνησης που αφορούσε τον παροπλισμό των πυρηνικών υποβρυχίων και την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και πυρηνικών καυσίμων, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G8 στον Καναδά (2002).

Η ημι-υποβρύχια πλωτή εξέδρα μεταφοράς αντιδραστήρων «Itarus» με μήκος σχεδόν 80 μέτρα, πλάτος 29, με χωρητικότητα νεκρού βάρους 3.000 τόνων και με δυνατότητα φιλοξενίας εξαμελούς πληρώματος, κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Riva Trigoso και Muggiano και υπό την επίβλεψη του Russian Maritime Register of Shipping.

Η πλωτή εξέδρα θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τμημάτων αντιδραστήρων πυρηνικών υποβρυχίων των οποίων έχει αποφασιστεί ο παροπλισμός από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Οι αντιδραστήρες θα μεταφερθούν από την περιοχή του SaydaBay, που βρίσκεται κοντά στο Μούρμανσκ, στο ναυπηγείο Nerpa, το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο Κόλα, βορειο-δυτικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PAVEL KONONOV

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.