Οι αποφάσεις των «28» για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό...

Οι αποφάσεις των «28» για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος

50
Οι αποφάσεις των «28» για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος

Στο έκτακτο Συμβούλιο της Ε.Ε. οι υπουργοί  Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο αυτό θα επιτευχθεί μέσω της καλύτερης συνεργασίας των εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών αρχών, με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και με τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν. Με αυτούς τους τρόπους θα επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα ακόμα και για τους Ευρωπαίους πολίτες που είναι κάτοικοι των 26 κρατών-μελών του Σένγκεν.
Στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου δεν περιλαμβάνεται ο όρος «εσωτερικά σύνορα» όπως είχε διαρρεύσει εχθές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τα «ευφυή σύνορα», δηλαδή αυξημένος έλεγχος και ταυτοποίηση ταξιδιωτών στην Ευρώπη με τη λήψη της εικόνας της ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την εικόνα προσώπου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγραφών αλλά και τον αυτόματο υπολογισμό της επιτρεπόμενης παραμονής ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου προτάθηκε επίσης, η σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο ρόλος της οποίας θα είναι ο εναρμονισμός με τις ευαίσθητες πληροφορίες που διαθέτουν τα κράτη μέλη και ο συγχρονισμός της δράσης τους έτσι ώστε να εντοπίζονται τρομοκρατικές απειλές εντός των συνόρων, ακόμα και όταν παρεισφρέουν στις μεταναστευτικές ροές.
Αναφορικά με την Τουρκία ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, υποστήριξε πως συνεχίζεται ο διάλογος με μια «χώρα κλειδί», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία.

Φωτο: EPA, LAURENT DUBRULE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.