Διαλύσεις πλοίων: Αν δεν αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» των φθηνών εισαγωγών η αγορά...

Διαλύσεις πλοίων: Αν δεν αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» των φθηνών εισαγωγών η αγορά δεν θα παρουσιάσει βελτίωση

211
Διαλύσεις πλοίων: Αν δεν αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» των φθηνών εισαγωγών η αγορά δεν θα παρουσιάσει βελτίωση

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com SA

Μετά την αναλαμπή της προηγούμενης εβδομάδας όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες πράξεις, κυρίως από το Μπαγκλαντές, η αγορά επέστρεψε στη συνηθισμένη απραξία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Η αντίληψη που επικρατεί στην αγορά συνεχίζει και είναι ότι αν με κάποιο τρόπο δεν αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα ή αγορά δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη βελτίωση σε επίπεδα τιμών αφαιρώντας έτσι το κίνητρο από τους πλοιοκτήτες να προβούν σε διαλύσεις.
Η Ινδία, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κλειστή λόγω των αργιών του Diwali ενώ για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους ενδεχομένως να την δούμε να δραστηριοποιείται και πάλι ύστερα από μεγάλο διάστημα εκτός, σε μία προσπάθεια να κάνει «μουαγιέν» στη μέση τιμή κτήσης από αγορές που έκανε τους προηγούμενους μήνες.
Το Μπαγκλαντές, είναι η μόνη αγορά που είναι ενεργή, καθώς ύστερα από τις αγορές που έκανε κυρίως σε Panamax Containers και Capes τώρα έχει επικεντρωθεί στα Panamax Bulkers καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να κλείσει μερικά από αυτά παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές σιδήρου από την Κίνα επηρέασαν πτωτικά τις τιμές του σιδήρου κατά $ 10 LDT.
Το Πακιστάν, έχει αρχίσει και πιέζει μέσω του Οργανισμού Pakistan Shipbrokers Association (PSBA) για την επιβολή φόρου στις Κινεζικές εισαγωγές με αποτέλεσμα οι End Buyers να βγαίνουν δειλά – δειλά στην αγορά και ενδεχομένως να υπάρξει κάποια κινητικότητα το επόμενο διάστημα.
Η Κίνα, συνεχίζει και κάνει αυτό που κάνει καλά, δηλαδή την επιχορήγηση των κρατικών της εταιρειών.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε σχεδόν μηδενικός με μόνο 2 Ro-Ro και ένα Panamax Bulker να έχουν οδηγηθεί προς διάλυση.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 290 – $ 320 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 300 – $ 330 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 305 – $ 335 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Κίνα: Από $ 125 – $ 145 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.