Χαμηλά ο πήχης για την Maersk Line

Χαμηλά ο πήχης για την Maersk Line

194
Χαμηλά ο πήχης για την Maersk Line

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Κάτι λιγότερο από ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου για την Maersk Line με την εταιρεία του ομίλου Maersk να παρουσιάζει κέρδη 264 εκ $, μειωμένα κατά 61 % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 (685 εκ $). Η πτώση αυτή αποδίδεται στις χαμηλές τιμές των ναύλων και στη χαμηλότερη ζήτηση για μεταφορά αγαθών από την προσδοκώμενη.
Τα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 6.018 εκ $ για το τρίτο τρίμηνο του 2015 μειωμένα επίσης κατά 14,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, ο όγκος μεταφερόμενου φορτίου αυξήθηκε κατά 1,1 % με 2.247.000 FFE στο τρίμηνο με μια απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου (ROIC) για την εταιρεία 5,2 %, μειωμένη επίσης κατά 8,8 μονάδες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 αντίστοιχα.
Κύρια αιτία των αποτελεσμάτων αυτών αποτελεί η πλεονάζουσα προσφορά για μεταφορικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με το έντονο στοιχείο του ανταγωνισμού που επικρατεί στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Συγκεκριμένα αυτό αποδίδεται στο χαμηλής έντασης Ευρασιατικό εμπόριο, που όπως δηλώνει η εταιρεία έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Με διαχειριζόμενο στόλο 600 περίπου πλοίων ναυλωμένων αλλά και ιδιόκτητων, ο δανέζικος κολοσσός φάνηκε να κλονίζεται από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ο CEO της Maersk Line, Soren Skou, δήλωσε πως το αποτέλεσμα είναι κάτι λιγότερο από ικανοποιητικό για την εταιρεία, επισημαίνοντας πως στο εγγύς μέλλον θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχύνει τις διαδικασίες περιστολής κόστους όπως επίσης και μείωσης της πλεονάζουσας χωρητικότητας της εταιρείας.
Αναφορικά με την μελλοντική πορεία της εταιρείας, τονίζεται πως ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται αδύναμος για το υπόλοιπο του έτους με ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης από το 2016 κατά 1-3 %.
Σχετικά με το στόλο της Maersk Line, η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαια για εννέα νέα πλοία χωρητικότητας 14000 TEU το κάθε ένα με παράδοση το 2017, συνολικής αξίας 1,1 δις $.
Θετικό στοιχείο στην αδύναμη απόδοση της εταιρείας ωστόσο αποτελεί το γεγονός πως η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει τα συνολικά της κόστη κατά 10% και το ανά μονάδα μεταφερόμενου φορτίου κόστος κατά 11% ή 287$ ανά FFE (στα 2310$).
Τέλος, φήμες θέλουν την εταιρεία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Neptune Orient Lines, την οποία διεκδικεί και η CMA CGM.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.