Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν για θέματα βιομηχανίας, οικονομίας και μεταφορών

Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν για θέματα βιομηχανίας, οικονομίας και μεταφορών

73
Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν για θέματα βιομηχανίας, οικονομίας και μεταφορών

Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου και η Δημοτική Επιτροπή Εμπορίου της Σαγκάης (SCOFCOM) υπέγραψαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του δημάρχου του Αμβούργου, Olaf Scholz, στην κινεζική πόλη Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για θέματα βιομηχανίας, οικονομίας και μεταφορών.
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου, Michael Westhagemann, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμία του Επιμελητηρίου είναι η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Αμβούργου και Σαγκάης, δύο πόλεων-λιμανιών που έχουν ήδη αδελφοποιηθεί από το 1986.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε τα κοινά οφέλη που θα προκύψουν από τη σύσφιξη των σινο-γερμανικών σχέσεων καθώς και από την ανάδειξη του λιμένα του Αμβούργου σε κομβικό σημείο στο «νέο Δρόμο του Μεταξιού» που επιθυμεί να «ανοίξει» η Κίνα προς την Ευρώπη. Ο «νέος Δρόμος του Μεταξιού» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κίνας όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ.
Να σημειωθεί ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου είναι ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας «Belt and Road Industrial and Commercial Alliance» (BRICA). Η BRICA είναι μία ένωση εμπορικών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών ενώσεων πόλεων και περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος του «νέου Δρόμου του Μεταξιού».
Στόχος της ένωσης, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των κινεζικών αρχών, είναι να υπάρξει δικτύωση, συνεργασία αλλά και ανάληψη κοινών δράσεων από τα εμπορικά επιμελητήρια αλλά και τους επιχειρηματίες των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο «νέος Δρόμος του Μεταξιού».
Μάλιστα στο πλαίσιο της σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σινο-γερμανικών σχέσεων και της προσπάθειας ανάδειξης του Αμβούργου σε κομβικό λιμάνι για τις κινεζικές εισαγωγές στην Ευρώπη αλλά και τις εξαγωγές από την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Κίνας η διοργάνωση το φθινόπωρο του 2016 στο Αμβούργο μίας συνόδου κορυφής, με θέμα «Η Κίνα συναντά την Ευρώπη».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.