Η πειρατεία σε αριθμούς

Η πειρατεία σε αριθμούς

159
Η πειρατεία σε αριθμούς

Όπως μας ενημερώνει η έκθεση του International Maritime Bureau (IMB) που αφορά το 3ο τέταρτο του 2015, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 έχουν καταγραφεί 190 περιστατικά πειρατείας.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 154 περιστατικά επιβίβασης πειρατών σε πλοία, 21 πειρατικές επιθέσεις με βαρύ οπλισμό, καθώς και 15 καταλήψεις πλοίων. Επιπλέον, 220 ναυτικοί βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας, με 13 εξ αυτών να έχουν τραυματιστεί σοβαρά κατά τις πειρατικές επιθέσεις, ενώ ένας όμηρος έχασε την ζωή του.

Οι περιοχές που παρατηρήθηκε έντονη πειρατική δραστηριότητα είναι οι ακόλουθες:

ΝΑ Ασία: κατέχει τα πρωτεία στις επιθέσεις, με την Ινδονησία να αποτελεί το επίκεντρο των πειρατικών δραστηριοτήτων. Οι επιθέσεις δεν πραγματοποιούνται με βαρύ οπλισμό, ενώ στόχος των πειρατών είναι κατά κύριο λόγο οι μικροκλοπές κατά τις βραδινές ώρες.

Κόλπος της Γουινέας: αν και για την συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναφερθεί μόνο 26 επιθέσεις μέσα στο 2015, το ΙΜΒ  εκτιμά πως ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Σομαλία/Κόλπος του Άντεν: μολονότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά πειρατίας κατά τους τελευταίους μήνες, 29 ναυτικοί παραμένουν μέχρι και σήμερα όμηροι στα χέρια Σομαλών πειρατών.

Σε κάθε περίπτωση, το Standard P&I Club συμβουλεύει τα μέλη του να διατηρήσουν την εφαρμογή των πρακτικών του BMP4 καθώς και της πρέπουσας επιφυλακής σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές, ακόμα και στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, όπου κατά τους πρώτους μήνες του 2015 εμφανίζεται μεγάλη μείωση των πειρατικών επιθέσεων.

Στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε διάφορους τύπους εμπορικών πλοίων μέσα στο 2015.

piratia

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.