Σε πορεία ανάπτυξης η Danaos: Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου

Σε πορεία ανάπτυξης η Danaos: Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου

410
Σε πορεία ανάπτυξης η Danaos: Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Με θετικά αποτελέσματα συνεχίζονται οι εργασίες της Danaos Shipping για το τρίτο τρίμηνο του 2015 καθώς επίσης και για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, όπως αυτό αποτυπώνεται στις καταστάσεις της εταιρείας.
Με στόλο 56 πλοίων η εταιρεία σημείωσε έσοδα τριμήνου από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 144,5 εκ $, αυξημένα κατά 3,6% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 αντίστοιχα. Το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 43,8 εκ $ ή 0,4 $/μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα 18 εκ $ ή 0,16 $/μετοχή που είχε για το 2014. Η μεγάλη διαφορά κατά 143% στο καθαρό αποτέλεσμα τριμήνου σε σχέση με το 2014 οφείλεται σε μια αύξηση κατά 5 εκ $ των λειτουργικών εσόδων της εταιρείας σε συνδυασμό με μείωση του καθαρού κόστους χρηματοδότησης κατά 21,8 εκ $, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μείωσης χρέους που ακολουθεί η Danaos.
Όσον αφορά τα αυξημένα λειτουργικά έσοδα τριμήνου αυτά αποδίδονται στη χρήση των δυο νέων πλοίων της εταιρείας των Priority και Performance χωρητικότητας 6.400 TEU το κάθε ένα. Η Danaos ωστόσο επηρεάστηκε από το παγκόσμιο κλίμα που επικρατεί στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων με πλεονάζουσα χωρητικότητα 1 εκ TEU παγκοσμίως. H πλεονάζουσα αυτή προσφορά, οφείλεται στην χαμηλότερη από την προσδοκώμενη ζήτηση για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των αναδυόμενων οικονομιών.
Η παρούσα κατάσταση ωστόσο κρύβει ευκαιρίες για απόκτηση πλοίων από τις εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κυρίως στα μεταχειρισμένα Post-Panamax, όπως δήλωσε ο κ. Κούστας, CEO της Danaos Shipping.
Γεγονός στρατηγικής σημασίας για τη Danaos αποτελεί η δημιουργία ενός joint venture με την Gemini Shipholdings Corp. στην οποία η Danaos κατέχει το 49%. Το νέο αυτό σχήμα με την επωνυμία “GEMINI” απασχολεί τρία πλοία ηλικίας 13 ετών, δύο χωρητικότητας 5.500 TEU και ένα 6.500 TEU, ενώ πρόκειται να ενταχθεί ακόμη ένα χωρητικότητας 6.500 TEU.
Σε δήλωση του ο κ. Κούστας, αναφέρει πως το νέο σχήμα θα επιτρέψει στη Danaos να αναπτύσσεται και να δημιουργεί έσοδα σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας ένα μέσο ημερήσιο κόστος 5700 $ που κατατάσσει την εταιρεία στις αποδοτικότερες του κλάδου.
Η επενδυτική εικόνα της εταιρείας ακολουθεί την θετική πορεία των εργασιών της. Η τιμή της μετοχής της διαπραγματεύεται στα 6,21 $ με έναν δείκτη P/E 11.5. Θετικό γεγονός επίσης αποτελεί η πρόσφατη αναβάθμιση της μετοχής από την Zacks από ‘Hold’ σε ‘Strong-Buy’.
Τέλος ο κ Κούστας δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει την στρατηγική περιστολής των εξόδων της με παράλληλη επιδίωξη την αύξηση των λειτουργικών εσόδων

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.