Η τριετής δίκη των 120 Σομαλών πειρατών

Η τριετής δίκη των 120 Σομαλών πειρατών

180
Η τριετής δίκη των 120 Σομαλών πειρατών

Η κυβέρνηση της Σομαλίας ενημέρωσε τις δικαστικές αρχές της Ινδίας ότι 120 υπήκοοί της, που δικάζονται στην Βομβάη για συμμετοχή σε πειρατικές επιθέσεις, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την ενοχή τους, με την ελπίδα να επισπευσθεί η όλη δικαστική διαδικασία, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Στην περίπτωση που το Ινδικό δικαστήριο αποδεχθεί την ενοχή των Σομαλών πειρατών, τότε οι πειρατές θα καταδικαστούν και θα έχουν το δικαίωμα να εκτίσουν την ποινή τους στη Σομαλία.
Οι συγκεκριμένοι Σομαλοί υπήκοοι είχαν συλληφθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2011 μετά από συντονισμένη δράση του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Ινδίας.
Οι Σομαλοί κατηγορούνται ότι είχαν συμμετάσχει σε πειρατεία δύο πλοίων και σε ομηρία των πληρωμάτων τους. Μάλιστα, δύο ψαράδες, ένας από το Πακιστάν και ένας από το Ιράν, είχαν βρει τον θάνατο.
Το πρώτο περιστατικό, για το οποίο οι Σομαλοί πειρατές δικάζονται στην Βομβάη, αφορά τη μεταφορά στο πειρατικό τους σκάφος, με την ονομασία Prantalay 14, ως ομήρων 20 ψαράδων από την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Μετά την επέμβαση του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής οι όμηροι απελευθερώθηκαν και οι 28 επιβαίνοντες πειρατές συνελήφθησαν.
Το δεύτερο περιστατικό, για το οποίο οι Σομαλοί πειρατές δικάζονται, αφορά τα σκάφη Vega 5 και Morteza, που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχό τους στις αρχές του 2011. Το 24-μέτρων αλιευτικό σκάφος Vega 5 με σημαία Μοζαμβίκης είχε δεχθεί επίθεση από τους Σομαλούς πειρατές στα τέλη του Δεκέμβρη του 2010, καθώς έπλεε 200 ν.μ. ανοιχτά των Comoros Isles. Από την άλλη το Μorteza ήταν ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος σκάφος που βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Σομαλών πειρατών στις αρχές του 2011 και χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία μέχρις ότου συνελήφθη από το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό μαζί με 77 πειρατές στα τέλη του Μάρτη του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.