Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τη διακριτική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι

Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τη διακριτική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι

65
Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τη διακριτική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι

Αμερικανός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα εκτελεί περιπολίες όχι μόνο εκτός αλλά και εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων των υπό κινεζική κυριαρχία νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι.
Μάλιστα ήδη το αμερικανικό αντιτορπιλικό Lassen πραγματοποίησε διέλευση από τα νησιά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα το Lassen εισήλθε εντός των 12 ναυτικών μιλίων του υφάλου Subi Reef, επί του οποίου η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί μέσα τους τελευταίους 18 μήνες. Η Κίνα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο τεχνητό νησί έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα εντός της οποίας η ίδια έχει απόλυτη δικαιοδοσία.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι επιδίωξη της Αμερικής είναι να υπενθυμίζει με την παρουσία της στην Κίνα και στις άλλες δυνάμεις της περιοχής τα δικαιώματα της χώρας του, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, διατηρώντας μία συνεχή και διακριτή παρουσία στη θαλάσσια αυτή περιοχή.
Βέβαια δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ο στενός σύμμαχός τους στην περιοχή, οι Φιλιππίνες, που αντιδρούν απέναντι στις ενέργειες της Κίνας στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι. Μάλιστα και η Ιαπωνία, μολονότι δε συνορεύει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, διεκδικεί «παρουσία» στην περιοχή, συμμετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με τις Φιλιππίνες.
Να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Φιλιππίνες αλλά και χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι φοβούνται πως οι ενέργειες της Κίνας στην περιοχή αποσκοπούν στο να ελέγξει απόλυτα ένα σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα από το οποίο διακινείται σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων φορτίων πετρελαίου.
Από την άλλη η προσπάθεια για έλεγχο της περιοχής από την Κίνα αλλά και η αντίδραση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνδεθεί και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή φέρεται να κρύβει στον πυθμένα της μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.