Η Αυστραλία παρουσιάζει τα σχέδια του νέου παγοθραυστικού της

Η Αυστραλία παρουσιάζει τα σχέδια του νέου παγοθραυστικού της

97
Η Αυστραλία παρουσιάζει τα σχέδια του νέου παγοθραυστικού της

Η αυστραλιανή εταιρεία DMS Maritime Pty Ltd, θυγατρική της Serco Australia, έχει επιλεγεί ως προτιμητέος υποψήφιος για να αναλάβει τον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση του πλοίου αλλά και τη μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του παγοθραυστικού.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστραλίας και η DMS Maritime Pty Ltd άρχισαν τις επίσημες διαπραγματεύσεις τους για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του πλοίου. Εάν όλα πάνε καλά με τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή της σύμβασης, το νέο παγοθραυστικό θα κατασκευαστεί από την Damen Shipyards.
Η συγκεκριμένη επένδυση της αυστραλιανής κυβέρνησης θα διασφαλίσει την ισχυρή παρουσία της χώρας στην περιοχή της Ανταρκτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Και ο λόγος είναι ότι το ήδη υπάρχον παγοθραυστικό Aurora Australis, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1989, δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες ναυσιπλοΐας στην περιοχή που απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτητα και αντοχή.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αυστραλιανή κυβέρνηση το νέο πλοίο θα έχει μία σύγχρονη πλατφόρμα που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας τόσο σε περιοχές που καλύπτονται από πάγο όσο και στην ανοιχτή θάλασσα.
Το πλοίο θα είναι εφοδιασμένο, επίσης, με σύγχρονο βυθόμετρο που θα επιτρέψει την χαρτογράφηση του βυθού, ενώ τα σύγχρονα όργανα και εργαστήριά τους θα παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής όλων των απαραίτητων ερευνητικών εργασιών.
Το πλοίο, με 156 μέτρα μήκος και 23.400 τόνους εκτόπισμα, αναμένεται ότι θα φιλοξενεί 34 μέλη πληρώματος και μέχρι 116 άτομα επιστημονικό προσωπικό, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα προσγείωσης μέχρι και τεσσάρων ελικοπτέρων.
Το νέο παγοθραυστικό, που αναμένεται να παραληφθεί τον Οκτώβριο του 2019, θα αγκυροβολεί στο λιμάνι του Hobart στην Τασμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται και η βούληση της Αυστραλίας να συνεχίζει η Τασμανία να επιτελεί το ρόλο της ως η πύλη της χώρας προς την Ανταρκτική.

(η περιγραφή και οι φωτογραφίες του παγοθραυστικού προέρχονται από τον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο της Αυστραλιανής Κυβέρνησης: http://www.antarctica.gov.au/news/2015/australias-state-of-the-art-icebreaker-unveiled)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.