Το ναυάγιο του «Georg Büchner» και οι εικασίες που οδήγησαν στη βύθισή...

Το ναυάγιο του «Georg Büchner» και οι εικασίες που οδήγησαν στη βύθισή του

180
Το ναυάγιο του «Georg Büchner» και οι εικασίες που οδήγησαν στη βύθισή του

Δυόμισι χρόνια μετά το ναυάγιο του MV «Georg Büchner» ξεκίνησε και πάλι στην Πολωνία η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες είχε απασχολήσει τα πολωνικά δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες των αρχών δεν έχουν υπάρξει καινούριες πληροφορίες που να αποσαφηνίζουν τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου, ενώ δεν έχει εντοπιστεί ούτε ο ιδιοκτήτης αυτού του πλοίου που κάποτε ανήκε στον εμπορικό στόλο της Ανατολικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NDR.de το MV «Georg Büchner», με έτος κατασκευής το 1950 και χωρητικότητα 11.090 grt που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά ως πλωτό ξενοδοχείο, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του από το γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ προς τη Λιθουανία στα τέλη Μαΐου 2013.
Σημειώνεται ότι το πλοίο ναυάγησε αν και πριν την έναρξη της ρυμούλκησής του είχε εξεταστεί από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές στην Γερμανία και του είχε επιτραπεί ο απόπλους.
Οι εικασίες σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου είναι πολλές. Όπως, μεταξύ άλλων, η σκόπιμη βύθισή του για διεκδίκδηση ασφαλιστικής αποζημίωσης.
Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος τριάντα μέτρων ανοικτά των πολωνικών ακτών. Το πλοίο από το 1998 δεν εμφανίζεται εγεγγραμμένο σε κανένα νηολόγιο γεγονός που δεν επιτρέπει στις αρχές τον εντοπισμό του πλοιοκτήτη.
Σε κάθε περίπτωση οι ναυτιλιακές αρχές της Πολωνίας σημειώνουν τη μεγάλη απειλή που συνιστά για τo θαλάσσιο περιβάλλον της Βαλτικής το συγκεκριμένο ναυάγιο, λόγω και της πιθανότητας διαρροής καυσίμων.
(οι φωτογραφίες προέρχονται από το site https://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/Viele-offene-Fragen-im-Buechner-Prozess,georgbuechner162.html)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.