Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο δημιουργείται στην Ιρλανδική Θάλασσα

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο δημιουργείται στην Ιρλανδική Θάλασσα

209
Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο δημιουργείται στην Ιρλανδική Θάλασσα

Mε δελτίο Tύπου η Dong Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εξαγωγής ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) της Δανίας, ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο ισχύος 660 MW (Walney Extension Offshore Wind Farm), στην Ιρλανδική Θάλασσα, περίπου 19 χλμ. έξω από τις δυτικές ακτές της Βρετανίας.
Η τελική απόφαση για την επένδυση λήφθηκε αφού πρώτα εξασφαλίστηκαν όλες οι αναγκαίες άδειες από τις αρχές της Βρετανίας και υπογράφηκε η πλειονότητα των συμβολαίων που αφορούν τόσο στην κατασκευή του πάρκου όσο και την προμήθεια της παραγόμενης ενέργειας.
Το αιολικό πάρκο της Dong Energy αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2018, αποτελώντας το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το αιολικό πάρκο London Array Wind Farm ισχύος 630 MW που είχε τεθεί σε λειτουργία το 2014 από την DONG Energy και τους συνεργάτες της.
Η Walney Extension Offshore Wind Farm θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με βάση τον Ενεργειακό Νόμο της Βρετανίας και τις επιμέρους ρυθμίσεις του (EMR – Electricity Market Reform & FID – Final Investment Decision, 2013), που παρέχουν τη δυνατότητα στην εταιρεία για σταθερή τιμή για τα πρώτα 15 χρόνια παραγωγής.
Ο Samuel Leupold Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της DONG Energy, δήλωσε τα εξής «το Walney Extension θα παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 460.000 βρετανικά νοικοκυριά και είμαι πολύ χαρούμενος που τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή του έργου που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο. Με την ολοκλήρωση αυτού του πάρκου η Dong Energy θα προσεγγίσει τον αρχικό της στόχο της που είναι μέχρι το 2020 να παρέχει αιολική ενέργεια ισχύος 6,5 GW».
Ο Samuel Leupold ανέφερε, επίσης, ότι τα βρετανικά υπεράκτια αιολικά πάρκα παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια. Για τον κ. Leupold τις προοπτικές για μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου εξασφαλίζει το γεγονός ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται άμεσα τις υπόλοιπες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με όρους κόστους παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που η εταιρεία του συνεχίζει να επεκτείνεται στην βρετανική αγορά μειώνοντας παράλληλα τόσο τα κόστη παραγωγής ενέργειας όσο και το κόστος παροχής ενέργειας για τους ίδιους τους Βρετανούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.