Και αν καταρρεύσει η Σαουδική Αραβία;

Και αν καταρρεύσει η Σαουδική Αραβία;

480
Και αν καταρρεύσει η Σαουδική Αραβία;

Ανησυχία προκαλεί σε διεθνείς διπλωματικούς και επιχειρηματικούς κύκλους η δημοσίευση σε διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την πιθανή χρεοκοπία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας τα επόμενα δύο χρόνια. Η μάλλον εμμονική στάση του παλατιού στο Ριάντ στην αποκλειστική επικέντρωση της οικονομίας της χώρας στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού σε συνάρτηση με τις τεράστιες δαπάνες ως προς την ασφάλεια, την άμυνα αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας οδηγεί τους διεθνείς αναλυτές σε δυσοίωνες προβλέψεις. Η γη όπου ‘περπάτησε’ ο Μωάμεθ υπήρξε εδώ και δεκαετίες αυστηρά προσκολλημένη στις επιταγές του ιερού Κορανίου και στις αυστηρές επιταγές της Σαρία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η οικονομική εξωστρέφεια και διαφοροποίηση αλλά και ο αναγκαίος εκδημοκρατισμός που ευδοκίμησαν ως έννοιες αλλά και ως κοινωνικές επιταγές στα γειτονικά βασιλεία και στα Εμιράτα του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των εφτά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που απολαμβάνουν μέρες απόλυτης ευμάρειας και ευημερίας.
Η πτώση της αγοράς του πετρελαίου, η ανάπτυξη νέων οικοπέδων αλλά και η εκμετάλλευση φιλικότερων πηγών ενέργειας σε άλλες γειτονικές και μη χώρες οδηγούν το νυσταλέο και συντηρητικό Βασίλειο σε απομόνωση από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ο κάποτε απόλυτος πρωταγωνιστής του ΟΠΕΚ και στενός σύμμαχος των Αμερικανών τελικά κλονίζεται από την μονομανία των επενδύσεών του σε μια και μόνο (ενεργειακή) αγορά. Οι σπατάλες του παλατιού, λες και δεν υπήρχε αύριο, έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους.
Εντούτοις η κατάρρευση του Βασιλείου θα πρέπει να ανησυχήσει όλη τη διεθνή κοινότητα αφού το ‘γερασμένο’ παλάτι αν και υποταγμένο σε δυσθεώρητες για τη Δύση πρακτικές του παρελθόντος αποτελεί σήμερα μια ασπίδα για την εξάπλωση ακραίων ισλαμιστών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.