Σε αναζήτηση του καταγραφέα δεδομένων του El Faro

Σε αναζήτηση του καταγραφέα δεδομένων του El Faro

108
Σε αναζήτηση του καταγραφέα δεδομένων του El Faro

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με το σκάφος του USNS Apache άρχισε τις έρευνες εντοπισμού του El Faro, το οποίο ναυάγησε έξω από τις Μπαχάμες, την 1η Οκτωβρίου όταν βρέθηκε στο έλεος του τυφώνα Joaquin πλέοντας προς το Πουέρτο Ρίκο.
Τα τριάντα τρία μέλη του πληρώματός του χάθηκαν στη θάλασσα. Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε βορειοανατολικά από τα Crooked Islands στις Μπαχάμες.
Επικεφαλής της έρευνας είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του, το τμήμα διάσωσης και καταδύσεων θα αναλάβει το έργο εντοπισμού του καταγραφέα δεδομένων του πλοίου (VDR).
Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει το ίδιο υδρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε και στον Ινδικό Ωκεανό κατά την έρευνα για τον εντοπισμό τoυ χαμένου αεροσκάφους της Malaysian Airline (MH370), που εξαφανίστηκε το Μάρτιο του 2014.
Ο καταγραφέας δεδομένων του El Faro έχει μία διάρκεια ζωής που φτάνει σχεδόν τις τριάντα ημέρες.
Επιπλέον το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα κάνει χρήση κι ενός υποβρύχιου οχήματος σόναρ (sonar vehicle) με την ονομασία Orion, το οποίο θα μεταδίδει τα δεδομένα που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο.
Πέραν του Orion, θα χρησιμοποιηθεί και το CURV 21. Πρόκειται για ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που μπορεί να φτάσει σε θαλάσσια βάθη μέχρι και 6.100 μέτρα , ενώ είναι εξοπλισμένο με καταγραφέα εικόνας.
Η αρχική περιοχή αναζήτησης του El Faro καλύπτει μία έκταση περίπου 260 τετραγωγικών χιλιομέτρων, ενώ το βάθος της θάλασσας σε ολόκληρη την περιοχή έρευνας υπολογίζεται στα περίπου 4.500 μέτρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.