Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το Νόρμαν Ατλάντικ

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το Νόρμαν Ατλάντικ

357
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το Νόρμαν Ατλάντικ

Η ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας Ιl Fatto Quotidiano, σημείωσε σε δημοσίευμά της στις 14 Οκτωβρίου, ότι «στο πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου του 2014, υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή μέσα στο γκαράζ».
Σύμφωνα με αποκλειστικό ηχητικό ντοκουμέντο που περιέχεται στο μαύρο κουτί και έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, αναφέρει ότι «στις 4:17 το πρωί, μέλος που πληρώματος το οποίο βρισκόταν στην γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη, ντίζελ μηχανή φορτηγού, από την οποία βγαίνει καπνός».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στην ερώτηση αν ο καπνός προέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο, το μέλος του πληρώματος απαντά: «Ναι, προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο».
Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος του «Νόρμαν Ατλάντικ» Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό μόνον για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης.
Δυστυχώς όμως στις 4:40 τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, η πυρκαγιά στο πλοίο είναι ήδη -όπως αποδεικνύεται και από άλλες συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα – εκτός ελέγχου.
Τα στοιχεία της Il Fatto Quotidiano, δείχνουν ότι στο «Nόρμαν Ατλάντικ» μπορεί να μην έτυχαν σεβασμού οι κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκκένωσης του πλοίου.

Φωτο ΕΠΑ: RENATO INGENITO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.