Κλιμάκωση λεκτικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Κλιμάκωση λεκτικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

283
Κλιμάκωση λεκτικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζει να κλιμακώνεται. Τέσσερις ημέρες αφότου η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα πλέει όπου του το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο.
“Μην κάνετε κανένα λάθος, τα αεροπλάνα και τα πλοία του αμερικανικού στρατού θα πετούν, θα πλέουν και θα επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, όπως το πράττουμε ήδη σε όλο τον κόσμο, και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δε μπορεί να αποτελεί εξαίρεση” δήλωσε ο κ. Carter.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ενώ η δυναμική της παρουσία στην περιοχή έχει προκαλέσει ένταση με τους παράκτιους γείτονές της, πολλοί από τους οποίους είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, οι ΗΠΑ δήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διενέργεια περιπολιών εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων από τα τεχνητά νησιά, που κατασκευάστηκαν από την Κίνα στο αρχιπέλαγος του Spartley.
Το Μάιο, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε οκτώ προειδοποιήσεις προς το πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους επιτήρησης U.S. P8-A Poseidon, όταν αυτό εκτελούσε πτήσεις κοντά στα τεχνητά νησιά της Κίνας.
Ο Αμερικανός ναύαρχος Harry Harris, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η απόφαση της Κίνας για κατασκευή αυτών των τεχνητών νησιών, καθώς και διαδρόμων σε αυτά ικανών για στρατιωτική χρήση, αποτελούσε μία απειλή για την περιοχή.
Νωρίτερα εφέτος, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε μία σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και τον Αύγουστο το Πεκίνο δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η αμερικανική παρουσία είχε στρατιωτικοποιήσει την περιοχή. Από την άλλη η Κίνα εξέφρασε με σαφήνεια τη θέση της ότι οι ΗΠΑ έχουν διαστρεβλώσει τα γεγονότα και έχουν προκαλέσει επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με τα γειτονικά της κράτη.
Οι ΗΠΑ καθώς και οι σύμμαχοί της στην Ασία, που περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, απαίτησαν από την Κίνα να σταματήσει την κατασκευή των τεχνητών νησιών της, καθώς και άλλων σχετικών έργων (όπως για παράδειγμα πλατφόρμες)στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Εκτός από τα πολεμικά της πλοία και τις πλατφόρμες, η Κίνα αναπτύσσει επίσης και μία “θαλάσσια πολιτοφυλακή” από αλιευτικά σκάφη για να καταστήσει πιο σαφείς τις διεκδικήσεις της στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Τα σκάφη αυτά έχουν συχνά συγκρουστεί με πλοία του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.