Η εύθραυστη πορεία της ανάπτυξης επιβραδύνει την κινητικότητα του BDI

Η εύθραυστη πορεία της ανάπτυξης επιβραδύνει την κινητικότητα του BDI

159
Η εύθραυστη πορεία της ανάπτυξης επιβραδύνει την κινητικότητα του BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Με ταχύς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς αφού ψηφιστούν τα σκληρά υφεσιακά προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Εργασιακό και Φορολογία Εισοδήματος, θα ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση από το «Κουαρτέτο» το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Έτσι θα δοθεί χρόνος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πριν το τέλος του έτους και να αποφευχθεί η λογική του Bail In, η οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι.
Σε επίπεδο Παγκόσμιας Οικονομίας, συνεχίζουν και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για την εύθραυστη πορεία της ανάπτυξης η οποία δείχνει να επιβραδύνει, αλλά ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι φωνές που κάνουν αναφορά και στην πιθανότητα μίας νέα κρίσης.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες αναμένει ο ΟΟΣΑ, όπως δείχνουν οι δείκτες για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας που συγκέντρωσε τον Αύγουστο ο Οργανισμός, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά.
Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ ο δείκτης του ΟΟΣΑ υποχώρησε στις 99,2 μονάδες τον Αύγουστο από 99,5 τον προηγούμενο και στην Κίνα στις 97,2 από 97,6.
Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε οριακά στις 100,7 μονάδες από 100,6 τον Ιούλιο. Συνολικά για τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ ο δείκτης υποχώρησε στις 99,9 μονάδες τον Αύγουστο από 100 τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως μέτρηση κάτω των 100 μονάδων υποδηλώνει επιβράδυνση.
Σχετικά με τις προειδοποιήσεις για την Παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την άποψη ότι οδεύουμε με μεγάλη ακρίβεια σε ένα «πιστωτικό πάγωμα» ή στενότητα, λόγω της υπερβολικής μόχλευσης που μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα χρεοκοπιών σε όλο τον πλανήτη, τονίζοντας ότι είμαστε στη μέση της μεγαλύτερης φούσκας χρέους ιστορικά και αυτό είναι μεγάλη απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν ταυτόχρονα και ο UNCTAD ο οποίος δήλωσε ότι οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοσίων δαπανών ώστε να αντισταθμίσουν την κάμψη στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) η οποία θεωρεί ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια για πάρα πολύ καιρό ενθαρρύνουν την ανάληψη κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με αφορμή τις ανωτέρω ανακοινώσεις, ιδιαίτερα την ανεξέλεγκτη μόχλευση και τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα στον Γερμανικό, όπου στο παρελθόν είχαμε αναφέρει ότι υποβόσκουν μεγάλα προβλήματα αλλά μέχρι στιγμής «αντιμετωπίζονται».
Προ ολίγων ημερών, η Deutsche Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα μοιράσει μέρισμα για την τρέχουσα χρήση, λόγω ζημιών € 6,2 δισ. το 3ο τρίμηνο του έτους.
Κύριο χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι ότι οι συμβατικές λιανικές τραπεζικές εργασίες δεν αποτελούν σημαντική πηγή κέρδους.
Για να διατηρήσει υψηλά περιθώρια κέρδους, η Deutsche Bank έχει επικεντρωθεί σε ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία που υποδηλώνουν την έκθεση της τράπεζας σε παράγωγα μόνο σιγουριά δεν μπορούν να εκπέμπουν.
Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank έχει έκθεση € 54,7 τρις. σε παράγωγα, ποσό που είναι περίπου 20 φορές πάνω από το Γερμανικό ΑΕΠ το οποίο είναι στα € 2,74 τρισ. αλλά και 5,5 φορές πάνω από το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο είναι στα € 9,6 τρισ.! Παράλληλα, σαν μέτρο σύγκρισης η αντίστοιχη έκθεση της J. P. Morgan σε παράγωγα, σε δολάρια και όχι σε Ευρώ, είναι στα $ 5 τρις. (Δολάρια ΗΠΑ).
Την Παρασκευή 09 Οκτωβρίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 809 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1.549 μονάδες με $ 10,714 την ημέρα, BPI στις 761 μονάδες στα $ 6,102 την ημέρα, BSI στις 669 μονάδες στα $ 6,995 την ημέρα και BHSI στις 380 μονάδες, στα $ 5,506 την ημέρα.
Απέχοντας σχεδόν 2 μήνες από το τέλος του έτους και με τις αργίες της Κίνας να έχουν ολοκληρωθεί, αναμένουμε να δούμε την τάση που θα ακολουθήσει ο δείκτης το επόμενο διάστημα, καθώς παραδοσιακά προς τα τέλη του έτους η συμπεριφορά του δείκτη είναι θετική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.