Eλπιδοφόρα μηνύματα για την εξέλιξη του περιβάλλοντος στον κόλπο της Ελευσίνας

Eλπιδοφόρα μηνύματα για την εξέλιξη του περιβάλλοντος στον κόλπο της Ελευσίνας

59
Eλπιδοφόρα μηνύματα για την εξέλιξη του περιβάλλοντος στον κόλπο της Ελευσίνας

Τα αποτελέσματα των 20 και πλέον επιστημονικών ανακοινώσεων του Διεθνούς Συνεδρίου του προγράμματος «Αριστεία Ι» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελευσίνα (11-12 Σεπτεμβρίου 2015) και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ελευσίνας, το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), κατέληξε σε μια σειρά από μηνύματα που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Kαλούν όμως ταυτόχρονα σε εγρήγορση.
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Μ. Σκούλλος συνοψίζοντας τις εργασίες μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκε (με βάση χρονοσειρές δεδομένων του ΕΚΠΑ, του ΕΛΚΕΘΕ και άλλων φορέων) η εξέλιξη της ρύπανσης στην διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση.
Η βελτίωση αυτή αφορά βασικές παραμέτρους ποιότητας του περιβάλλοντος όπως τα βαρέα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά, και αποτυπώνεται όχι μόνο στην ποιότητα των υδάτων του Κόλπου αλλά και στα ιζήματα του πυθμένα και την ανάκαμψη/ επανεγκατάσταση πολλών οργανισμών κυρίως βενθικής χλωρίδας και πανίδας. Ακόμα και δελφίνια και μια χελώνα Caretta caretta εμφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στον Κόλπο της Ελευσίνας. Επίσης αφορά και στην ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Η βελτίωση οφείλεται σε έναν συνδυασμό, (1) εφαρμογής Κοινοτικής και Ελληνικής
περιβαλλοντικής νομοθεσίας, (2) εγκατάστασης και λειτουργίας αντιρυπαντικής τεχνολογίας σε αρκετές από τις μεγάλες ρυπογόνες, στο παρελθόν, βιομηχανίες και (3) της οικονομικής ύφεσης που οδήγησε σε κλείσιμο κάποιων μονάδων.
Λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι δύο πρώτοι στενά σχετιζόμενοι παράγοντες είναι οι σημαντικότεροι, πράγμα ελπιδοφόρο, που καθιστά όμως την εφαρμογή νομοθεσίας και Βέλτιστων Διαθέσιμων Πρακτικών (ΒΑΤs) απαραίτητη και επείγουσα για όλες τις μονάδες, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
Από τις εργασίες προέκυψε ότι υφίσταται ακόμη ανάγκη να διευκρινιστούν άμεσα και αντιμετωπιστούν λίγες σημειακές εκροές στο Νεράκι, το Μπλε Λιμανάκι της Σαλαμίνας και την Λίμνη Κουμουνδούρου, λόγω της σημασίας τους για τα οστρακοτροφεία, τους λουόμενους και τον φυσικό υδροβιότοπο, αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι τόσο η Λίμνη Κουμουνδούρου όσο και ο όρμος Βουρκάρι στην παραλία των Μεγάρων αποτελούν περιοχές όπου εμφανίζονται «ακραίες εποχιακές συνθήκες» και οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την μελέτη της βιοποικιλότητας.
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γ. Τσουκαλάς τόνισε την σπουδαιότητα του Συνεδρίου και της παρουσίας και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με την επιστημονική κοινότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.