«Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua

«Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua

115
«Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua

Μία σπουδαία συνεργασία υπεγράφη μεταξύ του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο με την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» καλωσορίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία αυτό το ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η δημιουργία της «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη» θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, και μάλιστα στο πλαίσιο ενός μοναδικού επιστημονικού πυρήνα στην καρδιά του Πεκίνου».
Η συμφωνία υπεγράφη στις 6 Οκτωβρίου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Πάνο Λασκαρίδη, να υποδέχεται σε εορταστική τελετή την κινεζική αντιπροσωπεία για την υπογραφή και τη δημιουργία «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών».
Την κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Shi Zhiqin, πρόεδρος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tsinghua, η Zhang Lihua, διευθύντρια του Κέντρου Σχέσεων Κίνας-Ε.Ε. του Πανεπιστημίου Tsinghua και ο Wang Xiaοchao, καθηγητή Φιλοσοφίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Θρησκειολογίας και Ηθικής του Πανεπιστημίου Tsinghua. Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και τις συλλογές του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο νεοκλασικό κτήριο της οδού 2ας Μεραρχίας. Ακολούθησε εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας σε εορταστικό κλίμα.
Για τη συνεργασία του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του Πανεπιστημίου Tsinghua μίλησαν ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο κ. Shi Zhiqin και η κ. Zhang Lihua, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσης Τάσιος εκφώνησε ομιλία για την ελληνική και κινεζική φιλοσοφία και μυθολογία. Ακολούθησε η παρουσίαση της κινεζικής έκδοσης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Στάικου με τίτλο: «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας». Η παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή Wang Xiaοchao, μεταφραστή του έργου στα κινεζικά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Επιστημονική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του διπλωματικού σώματος, μέλη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι ελληνικών και κινεζικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και φίλοι του Ιδρύματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.